Thema
Sport & beweging

6 lees- en kijktips over sportfraude

 

Annick Willem (UGent) is hoofdpromotor van het PrOFS-project: een omvangrijk onderzoek naar alle ins en outs van fraude in de sport. Via enkele lees- en kijktips wijdt ze ons in in de schimmige wereld van matchfixers, valsspelers, witwassers en andere fraudeurs.

 

#Tip 1: The insider’s guide to match-fixing in football  Declan Hill

Wat? Een non-fictieboek

Waarom deze tip? “Voor non-fictie over fraude in sport kan je niet om de boeken van de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill heen. Hij is dé autoriteit op het gebied van matchfixing. In dit standaardwerk toont hij hoe fixing in zijn werk gaat en hoe het bestreden kan worden. Het boek is bijna tien jaar oud, maar vormt nog altijd een uitstekende introductie tot dit onderwerp. Het leest bovendien als een detectiveverhaal.”

 

#Tip 2: Vals spel – Bert Wagendorp

Wat? Een non-fictieboek

Waarom deze tip? “De Nederlandse auteur Bert Wagendorp laat in dit boek zijn licht schijnen op sport, macht en geld, hoofdzakelijk in het voetbal. Hij doet uit de doeken hoe professionalisering en commercialisering het spelelement van sport steeds meer in de verdrukking brengen. Zeer lezenswaardig!”

 

#Tip 3: Le milieu du terrain

Wat? Een documentaire van de Franstalige publieke omroep RTBF

Waarom deze tip?Le milieu du terrain gaat dieper in op Operatie Propere Handen, een grootschalig onderzoek van het federaal parket dat al enkele jaren het Belgisch voetbal beroert. Interessant aan de documentaire is dat die aandacht heeft voor de onderliggende mechanismen die de betrokkenen zouden hebben aangezet tot corruptie, witwaspraktijken en matchfixing.”

 

#Tip 4: Het Verhaal van Veljkovic

Wat? Een Pano-reportage van de VRT

Waarom deze tip? “Een omstreden documentaire waarin Dejan Veljkovic, een van de verdachten in Operatie Propere Handen, voor de camera zijn verhaal doet. Hij gunt ons een blik op de schaduwzijde van het Belgisch voetbal, waar zwart geld, omkoping en gesjoemel nooit ver weg zouden zijn. Eentje om je hoofd bij te houden, want de verteller is natuurlijk zelf geen heilig boontje.”

 

#Tip 5: Bad sport

Wat? Een docuserie  te bekijken via streaming

Waarom deze tip? “Deze meeslepende non-fictieserie toont aan dat Propere Handen geen unicum is: dat er overal ter wereld gefraudeerd wordt in zo goed als alle sporten. De serie analyseert verschillende sportschandalen aan de hand van getuigenissen van betrokkenen. Er wordt onder andere een aflevering gewijd aan het Calciopoli-omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal in 2006.”

 

#Tip 6: Bi-weekly Bulletin

Wat? Tweewekelijkse nieuwsbrief van de internationale organisatie Interpol

Waarom deze tip? “Elke twee weken brengt Interpol een nieuwsbrief uit waarin het alle internationale cases van sportfraude oplijst die in de voorbije periode bij de organisatie gemeld zijn. De nieuwsbrief geeft een idee van de omvang van het probleem en van de veelheid aan soorten fraude. Klik een willekeurige editie open en je zal zien dat fraude zich niet beperkt tot het voetbal.”

Om fraude in de sport op een evidencebased, geïntegreerde manier aan te pakken begonnen de UGent en de KU Leuven twee jaar geleden het PrOFS-project. Benieuwd wat PrOFS zo uniek maakt? Bekijk dan dit filmpje of duik in onze longread over het project.