Thema
Klimaat

5 kijk- en leestips over het mariene leven (en zoveel meer)

 

Als mariene bioloog bestudeert Jolien Goossens (UGent) met steun van het FWO het gedrag van de Europese zeebaars. Met deze vijf tips dompelt ze ons onder in het universum van grote en kleine zeedieren, hun bedreigde habitat en de rol die de klimaatcrisis daarin speelt.

 

#Tip 1: My wish: Protect our oceans

Wat? Een TED-talk (filmpje)

Waarom deze tip? “Dit pleidooi van de bekende mariene biologe Sylvia Earle om onze oceanen te beschermen is meer dan tien jaar oud, maar helaas nog altijd brandend actueel. Op een rustige maar bijzonder overtuigende manier legt ze uit waarom de toestand van de wereldzeeën achteruitgaat. Ze geeft ook mee wat daaraan gedaan kan worden. Of móet worden, want de oceanen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet.”

 

#Tip 2: Google Earth – The World’s Ocean

Wat? Een interactieve online tool

Waarom deze tip? “Google Street View voor de onderwaterwereld! Wil je gaan duiken tussen exotische koralen en bijzondere scheepswrakken, dan hoef je daar niet meer voor uit je zetel te komen. Onder het motto ‘onbekend maakt onbemind’ brengt dit project de schoonheid van de oceanen in beeld om iedereen te overtuigen van het belang van hun voortbestaan.”

 

#Tip 3: Buitengewoon bewustzijn – Peter Godfrey-Smith

Wat? Een non-fictieboek

Waarom deze tip? “In dit boek stelt de Australische wetenschapsfilosoof Peter Godfrey-Smith ons idee van bewustzijn in vraag. Namelijk: als iets puur menselijks dat ons onderscheidt van de dieren. Hij doet dat aan de hand van de belevingswereld van de octopus, een buitengewoon intelligent zeewezen dat meer met ons gemeen heeft dan je misschien denkt. Een aanrader!”

 

#Tip 4: Undrowned – Alexis Pauline Gumbs

Wat? Een non-fictieboek

Waarom deze tip? “Mariene zoogdieren zijn niet zoveel anders dan wij. Meer zelfs: we kunnen veel van ze leren, bijvoorbeeld van de manier waarop ze samenleven, en die kennis toepassen op maatschappelijke problemen als sociale ongelijkheid. Deze auteur bekijkt de mariene wereld met de originele blik van een intersectioneel feministe. Haar boek staat mijlenver af van de eerder droge wetenschappelijke literatuur die ik gewend ben te lezen over het thema. Best verfrissend.” (lacht)

 

#Tip 5: On fire – Naomi Klein

Wat? Een non-fictieboek

Waarom deze tip? “Mijn laatste tip zoek ik opnieuw in de activistische hoek. Ik ben er zelf van overtuigd dat de tijd van aanmodderen voorbij is, zeker wat de bescherming van de oceanen betreft. Naomi Klein verzet zich tegen de manier waarop onze wereld vandaag georganiseerd is, met de klimaatverandering als een van de negatieve gevolgen van dat maatschappelijk bestel. In dit boek houdt ze een gloeiend betoog voor een urgente globale aanpak van de klimaatcrisis.”

Geïnspireerd geraakt door Joliens tips? In dit interview ontdek je wat ze precies doet als mariene of zeebioloog. Een gesprek over zonderlinge zeebaarzen, zoekgeraakte zendertjes en Free Willy.