Presentaties

Terug naar presentaties

Binnenkijken in cellen

Het allerkleinste in levende organismen bestuderen: dankzij de technologische vooruitgang nemen we er grote sprongen in. In deze sessie hoort u hoe de nieuwste technologieën rond single-cell een enorme impact hebben op celonderzoek. De focus ligt op single-cell sequencing. Welke kankercellen worden resistent tegen therapie en doen de kanker na een schijnbaar succesvolle behandeling toch weer doorbreken – vaak meteen met metastasen? Single-cell sequencing toont het ons.

Moderator: Matthew Holt, KU Leuven en VIB

Locatie: Okapi 2

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Diether Lambrechts, KU Leuven en VIB

Diether Lambrechts is groepsleider in het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij volgde een ingenieursopleiding aan de KU Leuven en werkte voor zijn doctoraat en postdoctoraat tot 2007 onder Peter Carmeliet aan de rol van vasculaire endotheliale groeifactor in amyotrofische laterale sclerose. Voordat hij bij het VIB kwam als onafhankelijke VIB-groepsleider, werkte hij voor het Wellcome Trust Center for Human Genetics in het Nuffield Department of Clinical Medicine aan de universiteit van Oxford. Sinds maart 2015 is hij ook directeur van het VIB Centrum voor Kankerbiologie in Leuven.

Stein Aerts, KU Leuven en VIB

Stein Aerts is hoogleraar aan het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven en teamleider bij het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek. Zijn onderzoekslab richt zich op de ontcijfering van de genomische code, waarbij hij gebruikmaakt van een combinatie van eencellige en machine learning-benaderingen. Hij is beloond met de AstraZeneca Foundation Award for Bioinformatics en heeft een ERC Consolidator Grant.

Ana Cvejic, University of Cambridge

Ana Cvejic is faculteitslid van het Cambridge Stem Cell Institute en erelid van het Sanger Institute. In 2008 behaalt ze aan de universiteit van Bristol haar doctoraatstitel in de biochemie. Ze verhuist naar de universiteit van Cambridge en het Wellcome Trust Sanger Institute om met professor Willem Ouwehand een ​​postdoctoraal mandaat te starten. In 2012 krijgt ze de CRUK Career Development Fellowship, in 2015 de ERC Starting Grant en in 2016 de EMBO Young Investigator-prijs. Haar onderzoek bevindt zich op de kruising van moleculaire biologie, genetica en systeembiologie. Het koppelt experimentele benaderingen en analyse van biologische big data nauw aan elkaar.

Martin Guilliams, Universiteit Gent en VIB

Martin Guilliams obtained his PhD at the Free University of Brussels (VIB-VUB), in the Lab of Patrick De Baetselier and did his first postdoc at Centre d'Immunologie Marseille-Luminy (CIML, Marseille, France) in the lab of Bernard Malissen and his second postdoc at the VIB Center for Inflammation Research (IRC, Ghent University - VIB, Belgium) in the lab of Bart Lambrecht. In 2015 he obtained a Tenure-Track Professorship at the Ghent University. In 2017 he obtained an ERC Consolidator Grant and became an independent Principal Investigator (VIB PI). He leads a research team that focuses on the functional specialization of macrophages in homeostasis and disease within the VIB Center for Inflammation Research (IRC, Ghent University, Belgium).

Matthew Holt, KU Leuven en VIB

Matthew Holt werkt aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek. Hij is opgeleid tot biochemicus aan de University of Liverpool, voordat hij zijn onderzoek begint naar de fysiologie van synaptische transmissie aan het MRC Laboratory for Molecular Biology. Hij behaalt zijn doctoraat aan de University of Cambridge. Zijn postdoctorale studies zet hij voort in het lab van Reinhard Jahn aan het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in het Duitse Göttingen. Sinds 2012 is hij een onafhankelijke VIB-teamleider en hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij de rol bestudeert van de interactie tussen astrocyten en neuronen op de werking van het centrale zenuwstelsel.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Bloedvatmisvorming: van oude moleculen tot nieuwe geneesmiddelen

Hoe effenen moleculaire doorbraken het pad voor echt gepersonaliseerde geneeskunde? Hoe versterken ze ons therapeutisch arsenaal tegen vasculaire aandoeningen? U ontdekt het in deze sessie.

Erfelijke aandoeningen die de belangrijkste bloedvaten in het menselijk lichaam aantasten. Dankzij de nieuwe sequentietechnologie ontdekten we de genen die aan de basis liggen in een altijd maar sneller tempo. Die moleculaire doorbraken laten ons toe om onze klinische diagnoses te verbeteren en sneller mutatiedragers op te sporen die tot catastrofale vasculaire aandoeningen kunnen leiden. En wat nog belangrijker is: ze onthullen ongekende wegen naar nieuwe behandelingsstrategieën.

Op het einde van de sessie debatteren we kort over toekomstige ontwikkelingen.

Moderator: Prof. dr. Bart Loeys, Universiteit Antwerpen

Locatie: Okapi 1

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. dr. Claire Shovlin, Imperial College London

Claire L. Shovlin, Professor of Practice (Clinical and Molecular Medicine) is based at the Hammersmith Hospital campus of Imperial College London. Her career started with a First Class Honours Degree in Genetics (Cambridge, 1984), and her early research (Imperial 1993, Harvard 1993-1996; Edinburgh 1996-1999) focused on identifying new genes in which pathogenic variants cause human disease- this has led to a current major programme designed to offer new therapeutic strategies to HHT families with specific molecular defects. For the last 18 years she has also pursued a complementary approach, aiming to identify not only new gene-based influences, but also environmental phenotypic modifiers.

Prof. dr. Miikka Vikkula, de Duve Institute, UCLouvain

Miikka Vikkula studeert in 1992 af als arts aan de universiteit van Helsinki en behaalt in 1993 zijn doctoraatstitel in de moleculaire genetica. Van 1993 tot 1997 werkt hij als onderzoeksmedewerker aan de Harvard Medical School. Daar wordt zijn interesse voor vasculaire en lymfatische anomalieën gewekt. Laurence Boon, zijn vrouw, is plastisch chirurg en coördinator van het Centrum voor Vasculaire Afwijkingen in Brussel. Samen met haar ontdekt hij in 1996 het gen voor familiale veneuze malformatie, de jaren nadien nog vele andere. In 1997 strijken ze neer in Brussel, waar hij zijn eigen laboratorium opzet. In 2000 krijgt hij een agrégation de l’enseignement supérieur en benoemt de Université Catholique de Louvain (UCL) hem tot universitair docent aan de faculteit Geneeskunde en Tandheelkunde. Sinds 2004 is hij lid van de directie van het de Duve Instituut en sinds 2013 hoogleraar menselijke genetica.

Prof. dr. Bart Loeys, Universiteit Antwerpen

Bart Loeys is professor aan het Centrum Medische Genetica van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen. In 2002 studeert hij af als pediater aan het UZ Gent en in 2005 als klinisch geneticus aan de Johns Hopkins University in Baltimore. In 2004 promoveert hij aan de Universiteit Gent tot doctor in de medische wetenschappen met een proefschrift over genotype- en fenotypestudies over de erfelijke aandoeningen van elastische vezels. Hij is expert in de genetica van cardiovasculaire ziektes en bindweefselaandoeningen en meer in het bijzonder in ziektes die gekenmerkt worden door een aneurysma van de aorta en de slagaders. Hij ontdekte een nieuwe aneurysmatische stoornis in de aorta, het syndroom van Loeys-Dietz. Hij kreeg een prestigieuze Consolidator Grant van de Europese Onderzoeksraad en is klinisch onderzoeker voor het FWO. De focus van zijn onderzoek is de ontdekking van de genen die aan de basis liggen van menselijke hart- en vaatziekten en het begrijpen van hun pathogenese, gebaseerd op genetische inzichten. Zijn uiteindelijke doel: nieuwe behandelstrategieën ontwikkelen.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De opkomst van de circulaire economie: Een onderzoeksagenda

In deze sessie zit een interessante mix van specialisten met verschillende achtergronden voor u. Ze bespreken de mogelijkheden en de uitdagingen van circulaire economie (CE) en stellen een onderzoeksagenda op. Want een degelijke en evenwichtige CE-onderzoeksagenda draagt bij tot een duurzame wereld en tot hoe we onze toekomstige materialen vormgeven.

Circulaire Economie zet goederen die het einde van hun levensduur bereikt hebben om in bronnen voor andere goederen. Het sluit lussen in industriële ecosystemen en minimaliseert verspilling (Stahel, 2016 in Nature). Circulaire Economie is een duurzaam concept dat door grondstoffen aangedreven wordt. Recycleerders, mijnwerkers, ontwerpers, materiaalwetenschappers, industrie, consumenten en beleidsmakers zijn belangrijke betrokken partijen. Circularie Economie is bijzonder populair: de EU, verschillende nationale regeringen en industriële spelers promoten het concept volop.

Alleen: de wetenschappelijke en onderzoeksinhoud van het CE-concept is oppervlakkig en ongestructureerd (Korhonen et al., 2017 in Ecological Economics). Voorstanders hebben de neiging om de wereld als een zuiver engineeringsysteem te bekijken. Ze houden geen rekening met het economische deel van de circulaire economie. Want we kunnen argumenteren dat bepaalde circulaire economische activiteiten de volledige productie verhogen, terwijl ze tegelijk de voordelen helemaal of deels neutraliseren. Dat wordt de CE-rebound genoemd (Zink & Geyer, 2017 in Journal of Industrial Ecology).  

Moderator: Prof. Steven Van Passel, Universiteit Antwerpen

Organisator: Prof. Steven Van Passel, Universiteit Antwerpen en prof. Karel Van Acker, KU Leuven

Locatie: Toucan 2

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. Nancy Bocken, Lund University en TU Delft

Nancy Bocken is hoogleraar duurzame bedrijfsvoering aan de Lund University in Zweden. Ze richt zich op verschillende methodes van duurzame bedrijfsinnovatie, door bijvoorbeeld te experimenteren of door het bedrijfsmodel te innoveren. Ze is ook universitair hoofddocent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en kreeg het TU Delft Technology Fellowship. Daarnaast is ze fellow bij het Cambridge Institute for Sustainability Leadership, dat programma’s en onderwijs op het gebied van duurzaam ondernemerschap ontwikkelt. Bocken is medeoprichter van HOMIE, een project dat zich richt op ‘betaal per gebruik’-bedrijfsmodellen, ter stimulering van de duurzame consumptie en de circulaire economie.

Prof. Jouni Korhonen, KTH Royal Institute of Technology

Jouni Korhonen published his Ph.D thesis in 2000 and has since worked in several international projects, platforms and expert groups in sustainable development research and education. Jouni’s current interests include corporate environmental management, industrial ecology, cleaner production and circular economy. In 2012, Jouni was appointed as the full professor of Industrial Ecology and New Recycling Technologies of VTT Technical Research Centre of Finland. He has also worked as a Visiting Researcher at Harvard University Graduate School of Education, Cambridge, MA, USA. He is currently working as Associate Professor in the area of Sustainable Production at KTH Royal Institute of Technology.

Prof. Steven Van Passel, Universiteit Antwerpen

Steven Van Passel is hoogleraar milieueconomie bij het departement Engineering Management van de Faculteit Toegepaste Economie aan de Universiteit Antwerpen en bij het Centrum voor Milieukunde van de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Hij behaalt aan de KU Leuven in 2002 een master in de bio-ingenieurswetenschappen en in 2005 een master in de economie en aan de Universiteit Gent in 2007 een doctoraat in de landbouweconomie. Met zijn onderzoek concentreert hij zich op de economische en duurzaamheidsbeoordeling van propere technologie en landbouwsystemen en op de interactie tussen economie, technologie en ecologie. Als milieueconoom is hij geïnteresseerd in de conceptuele en methodologische aspecten van duurzaamheidsbeoordeling, de waardering van milieu- en energietechnologieën en de economische impact van klimaatverandering.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Gezond ouder worden

De vergrijzing is een van de grote uitdagingen voor de toekomst. Hoe zullen we zorgen voor een grotere groep van mensen die hulp nodig heeft? Zullen we dat kunnen betalen? Niet elke persoon van 65 jaar en ouder heeft zorg nodig. De leeftijd waarop we zorgbehoevend worden, lijkt te verschuiven naar later. Er zijn wel verschillen: sommige bevolkingsgroepen blijven langer gezond. Waar ligt dat aan? Kunnen we daar zelf iets aan doen?  Is de vergrijzing een succes van de medische en sociale vooruitgang of is het een uitdaging?

Moderator: Prof. Anja Declercq, KU Leuven

Locatie: Toucan 1

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. Jannique van Uffelen, KU Leuven

Jannique van Uffelen behaalt in 1998 een bachelor in de fysiotherapie (BHealth) aan de Hogeschool Utrecht, en in 2001 een master in bewegingswetenschappen en in 2006 een master in epidemiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2007 promoveert ze aan het Vrij Universitair medisch centrum (VUmc) tot doctor. Ze verhuist naar Australië, waar ze verschillende functies als onderzoeker heeft. Nu werkt ze als hoogleraar aan de KU Leuven. Via haar onderzoeksprogramma ‘Actief en gezond ouder worden’ doet ze onderzoek naar 1) patronen en determinanten van sedentair gedrag en fysieke activiteit, 2) hun relatie met gezondheid en 3) de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van levensstijlinterventie ter bevordering van gezondheid en welzijn.

Prof. Bart Vanrumste, KU Leuven

Bart Vanrumste behaalt een master in elektrotechniek in 1994 en een tweede in de biomedische technologie in 1998, beide aan de Universiteit Gent. In 2001 krijgt hij daar ook zijn doctoraatstitel in de bouwkunde, met zijn thesis ‘EEG Dipole Source Analysis in a Realistic Head Model’. Van 2001 tot 2003 werkt hij als postdoctorale fellow aan het Electrical & Computer Engineering Department van de University of Canterbury in Nieuw-Zeeland. Tussen 2003 en 2005 heeft hij een aanstelling als postdoconderzoeker aan het Departement Elektrotechniek (ESAT) binnen de STADIUS-afdeling van de KU Leuven.

 

In 2005 wordt hij benoemd tot docent aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel en de Katholieke Hogeschool Limburg. Beide instituten zijn inmiddels samengekomen in de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Op dit moment doceert hij vakken in digitale signaalverwerking, digitale beeldverwerking en machine learning. Hij is lid van het eMedia-onderzoekslab bij Groep T en van de ESAT-STADIUS-divisie en hoofdonderzoeker bij imec.

 

Zijn onderzoeksinteresse ligt in de beslissingsondersteuning binnen de gezondheidszorg in het algemeen en ICT-toepassingen in het actief begeleid wonen in het bijzonder. Zijn huidige onderzoek richt zich op onder andere multimodale sensorische integratie, om daarmee zicht te kunnen houden op ouderen en patiënten met chronische ziektes. Vanrumste is een senior lid van Engineering in Medicine and Biology van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) en lid van de International Society for Bioelectromagnetism.

Prof. Anja Declercq, KU Leuven

Anja Declercq studeerde toegepaste economie en sociologie en heeft een doctoraatstitel in de sociologie. Aan de KU Leuven is ze hoogleraar bij het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de Faculteit Sociale Wetenschappen en hoofd van de onderzoekseenheid ouderenzorg aan het LUCAS - Centrum voor Zorgonderzoek & Consultancy. Haar onderzoek spitst zich toe op de organisatie van ouderenzorg, de zorg- en levenskwaliteit van ouderen en de analyse van maatschappelijke veranderingen die een impact hebben op ouderen en op de zorg die ze nodig hebben en krijgen.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Kwantumrevolutie

De opbouw van een digitale maatschappij is onlosmakelijk verbonden met een belangrijke wetenschappelijke revolutie van de 20ste eeuw: kwantummechanica. Kwantummechanica veronderstelt dat energie en licht uit elementaire deeltjes of kwanta bestaan. Hetzelfde geldt voor elektrische lading en elasticiteit. Vandaag ziet u toepassingen van kwantummechanica overal om u heen: van lasers tot elektronica en van PET- tot MRI-scans. En overal waar digitale informatie wordt verwerkt.

In deze sessie bespreken we de tweede kwantumrevolutie, dé revolutie van de 21ste eeuw: koppeling van kwantumdeeltjes en hun verstrengeling over grote afstanden. De manipulatie van individuele atomen, lichtdeeltjes en elektronen op nanoschaal maakt deze revolutie experimenteel en technologisch mogelijk.    

Moderator: Prof. Chistian Maes, KU Leuven

Organisator: Prof. Christian Maes, KU Leuven; prof. Milos Nesladek, Universiteit Hasselt en prof. Frank Verstraete, Universiteit Gent

Locatie: Okapi 3

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. Fedor Jelezko, Ulm University

Fedor Jelezko is a director of the Institute of Quantum Optics and fellow of the Center for Integrated Quantum Science and Technology (IQST) at Ulm University. He studied in Minsk (Belarus) and received his Ph.D. in 1998. After finishing the habilitation in 2010 at Stuttgart University he was appointed as a professor of experimental physics in Ulm in 2011. For his scientific achievements in the field of solid state quantum physics, he has received several honors, in particular, the Walter Schottky Prize of the German Physical Society. His research interests are at the intersection of fundamental quantum physics and application of quantum technologies for information processing, communication, sensing, and imaging.

Prof. Jörg Wrachtrup, University of Stuttgart

Professor Jörg Wrachtrup is widely recognised as the ‘father’ of diamond quantum science. He was the first to recognize that diamond could be used as a platform for the exploitation of quantum effects under ambient conditions. His laboratory at the University of Stuttgart has become the central hub for researchers world-wide in efforts to understand both the fundamentals and the possible applications of this technology in engineering, biology and medicine.

Prof. dr. Ignacio Cirac, Max-Planck-Institut für Quantenoptik

J. Ignacio Cirac studeert in 1989 aan de Universidad Complutense de Madrid af in de theoretische fysica en behaalt er in 1991 zijn doctoraatstitel. Van 1991 tot 1996 is hij universitair hoofddocent aan de universiteit van Castilla-La Mancha en van 1996 tot 2001 hoogleraar theoretische natuurkunde aan de universiteit van Innsbruck. Sinds 2001 is hij directeur van het Max-Planck-Institut für Quantenoptik. Als expert in kwantumberekening en de toepassing ervan op informatiegebied ligt de focus van zijn onderzoekswerk op de kwantuminformatietheorie. Hij is lid van de Spaanse en Duitse wetenschapsacademies, heeft zes eredoctoraten en won verschillende prijzen, waaronder de Prins van Asturiëprijs (2006), de BBVA Frontiers of Knowledge (2008), de Franklin Medal (2010) en de Wolf-prijs (2013).

 

Prof. Christian Maes, KU Leuven

Christian Maes is hoofd van het Institute for Theoretical Physics aan de KU Leuven. In 1988 behaalt hij zijn doctoraatstitel in de mathematische fysica aan Rutgers University in de Verenigde Staten. Hij onderzoekt vooral de fluctuatietheorie in de studie van de niet-evenwichtsverschijnselen en doceert gevorderde quantummechanica, stochastische processen en analytische mechanica aan de masterstudenten fysica van de KU Leuven.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid van de mens

Blootstelling aan fijn stof heeft een grote impact op onze gezondheid. Denk aan ademhalingsziekten en cardiovasculaire ziekten en sterfte. Er wordt geschat dat de slechte luchtkwaliteit in Europa tot ongeveer 400.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar leidt. Verantwoordelijk voor een groot aandeel daarin: de transportsector.

In deze sessie bespreken de vier panelleden de recente vooruitgang in het modelleren en begrijpen van de impact die blootstelling aan fijn stof heeft op de menselijke gezondheid. Ze leggen speciaal de nadruk op nieuwe inzichten over het aandeel van de transportsector en het effect van fijn stof op ouder worden. Ze bekijken alles op verschillende geografische schalen: van Vlaams over Europees tot wereldniveau.

Moderator: Benoit Nemery de Bellevaux, KU Leuven

Locatie: Gorilla 3

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Tim Nawrot, Universiteit Hasselt

Tim Nawrot studeert milieugezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en Vermont Medical School in de Verenigde Staten. In 2005 behaalt hij zijn doctoraatstitel in de medische wetenschappen aan de KU Leuven. In 2008 is hij laureaat van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België voor zijn werk rond biologische veroudering. In 2012 voor zijn werk rond milieuepidemiologie. In 2013 krijgt hij een prestigieuze startsubsidie van de Europese Onderzoeksraad (ERC).

 

Hij werkt als hoogleraar milieuepidemiologie aan de Universiteit Hasselt en deeltijds als universitair hoofddocent aan de KU Leuven. Met zijn onderzoek legt hij zich toe op de gezondheidseffecten die milieuverontreinigende stoffen hebben op veroudering en in onze eerste levensjaren. Hij heeft meer dan 200 wetenschappelijke publicaties op zijn actief staan, onder andere in vooraanstaande medische tijdschriften als The Lancet en de British Medical Journal. Voor nationale en internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie werkte hij als adviseur milieuhygiëne. Hij nam ook deel aan de EU-top over luchtverontreiniging in Vilnius.

Robert Malina, Universiteit Hasselt

(Robert Malina) As Professor for Environmental Economics at Hasselt University I lead the Research Group Environmental Economics within the Centre for Environmental Sciences (CMK), for which I serve as Vice-Director. I am also a Research Affiliate in the Department of Aeronautics and Astronautics at the Massachusetts Institute of Technology (MIT). My research is centered on economic, environmental and social assessments of clean technologies and on the valuation of ecosystem services using multidisciplinary approaches. From 2012 to 2016, I worked as Associate Director of the Laboratory for Aviation and the Environment at MIT where I was leading research on the economic and environmental viability of different options for mitigating aviation’s impact on the environment. From 2005 to 2012, I was a lecturer/senior lecturer in economics at Muenster University (Germany) and Associate Director of the Muenster University Institute of Transport Economics.

Steven Barrett, Massachusetts Institute of Technology

Steven Barrett behaalt zijn doctoraatstitel in de ingenieurswetenschappen aan de universiteit van Cambridge. Van 2008 tot 2010 werkt hij als universitair docent aan de universiteit van Cambridge. Op dit moment is hij hoogleraar aan het Department of Aeronautics and Astronautics van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), directeur van het MIT Electric Aircraft Initiative en gasthoogleraar aan het Energy Institute van het University College London.

Dr. Lidia Casas, KU Leuven

Lidia Casas is FWO-postdoctoraal onderzoekster milieuepidemiologie aan het Centre for Environment and Health van de KU Leuven. In 2003 studeert ze af als doctor in de geneeskunde. In 2005 behaalt ze een master in public health, in 2008 een specialisatie in preventive medicine and public health en in 2013 een doctoraatstitel in de biomedische wetenschappen. Ze werkt achtereenvolgens voor ISGlobal in Spanje, het Helmholtz Zentrum München in Duitsland, de University of Wisconsin in de Verenigde Staten en het National Institute for Health and Welfare in Finland. Ze is lid van de Belgische Vereniging voor Pneumologie en de European Respiratory Society en is een van de redacteurs van het tijdschrift BMC Pulmonary Medicine. Haar onderzoeksinteresses: de gezondheidseffecten van binnen- en buitenvervuiling, inclusief luchtverontreinigende stoffen, groene ruimtes en de microbiële diversiteit in huis.

Benoit Nemery de Bellevaux, KU Leuven

Benoit Nemery heeft doctoraatstitels in de geneeskunde, de arbeidsgeneeskunde en de toxicologie. Sinds 1987 is hij verbonden aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Hij richt er de onderzoekseenheid Longtoxicologie op, een joint venture tussen de afdelingen Pneumologie, Arbeids- en Milieugeneeskunde en Verzekeringsgeneeskunde. Hij geeft vooral op postuniversitair niveau les in toxicologie en arbeidsgeneeskunde en houdt wekelijks een polikliniek open voor mensen met beroepsmatige longziekten. In zijn studies doet hij experimenteel en klinisch-epidemiologisch onderzoek naar de mechanismen van longziekten die veroorzaakt worden door beroepsmatige vervuilers en milieuverontreinigende stoffen. Recent concentreerde hij zich op de arbeids- en milieugezondheid in Afrika.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Verklaarbare Artificiële Intelligentie

In deze Kennismakers-sessie zoomen we in op enkele kwesties over zwarte dozen binnen AI, en gaan we op zoek naar alternatieven. We gaan in op onderwerpen als verklaarbaarheid, transparantie, eerlijkheid en andere ethische aspecten.

De krachtigste AI-benaderingen – en dan vooral de benaderingen op basis van datamining – leveren tegenwoordig zwarte dozen op. Zulke benaderingen vragen meestal big data en veel rekenkracht, en hebben een grote ecologische voetafdruk. Alleen: voor een aantal toepassingsdomeinen zijn zwarte dozen onaanvaardbaar. Ze druisen in tegen artikel 22 van de nieuwe algemene EU-verordening over gegevensbescherming (GDPR). Dat zegt dat bedrijven verantwoording moeten afleggen voor alle AI die een impact op mensenlevens heeft.

Moderator: Ann Nowé, Vrije Universiteit Brussel

Locatie: Nightingale 2

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. Daniele Magazzeni, King's College London

Daniele Magazzeni is hoofddocent artificiële intelligentie (AI) aan King's College London. Hij staat er aan het hoofd van de Trusted Autonomous Systems Hub. Zijn onderzoeksinteresses liggen in veilige, betrouwbare en verklaarbare AI, met een bijzondere nadruk op AI-planningssystemen voor robotica en autonome systemen, en de samenwerking tussen mensen en autonome systemen. Tijdens ICAPS2018 is hij covoorzitter van de eerste workshop over verklaarbare planning. En tijdens IJCAI-ECAI-18 is hij covoorzitter van de tweede workshop over verklaarbare AI. Hij is de verkozen voorzitter van het uitvoerend comité van de International Conference on Automated Planning and Scheduling (ICAPS). 

Prof. Virginia Dignum, Umeå University

Virginia Dignum is hoogleraar sociale artificiële intelligentie (AI) aan de universiteit van Umeå in Zweden. Haar onderzoek richt zich op de ethische en maatschappelijke impact van AI. Ze is fellow van de European Association for Artificial Intelligence (EurAI), lid van de High Level Expert Group die de Europese Commissie over artificiële intelligentie adviseert en van het uitvoerend comité van het initiatief rond ethiek van autonome systemen van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

 

In 2006 krijgt ze van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de prestigieuze Veni-financiering voor haar werk over op computationele methoden gebaseerde organisatorische frameworks. Ze is een bekende spreker over de sociale en ethische impact van AI en zetelt in de programmacommissies van alle grote AI-tijdschriften en -conferenties.

Ann Nowé, Vrije Universiteit Brussel

(Ann Nowé) I graduated from the University of Ghent in 1987, where I studied mathematics with optional courses in computer science. Then I became a research assistant at the University of Brussels where I finished my PhD in 1994 in collaboration with Queen Mary and Westfield College, University of London. The subject of my PhD is located in the intersection of Computer Science ( A.I.), Control Theory (Fuzzy Control) and Mathematics (Numerical Analysis, Stochastic Approximation). After a period of 3 years as senior research assistant at the VUB, I became a Postdoctoral Fellow of the Fund for Scientific Research-Flanders (F.W.O.). Nowadays, I'm a professor both in the Computer Science Department of the faculty of Sciences as in the Computer Science group of the Engineering Faculty.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

“Hoe hybride zijn de Universiteiten nog?” Toepassing van beginselen van Goed Bestuur, ook als keerpunt in de verhouding Universiteit/Overheid?

Goed bestuur heeft vooral te maken met sturen, beheren en beheersen, organiseren en uitvoeren. En met intern toezicht en verantwoordelijkheid, en de fameuze checks-and-balances. Dat geldt vooral in ‘hybride’ instellingen – een naam waaronder universiteiten bekendstaan omwille van hun uiteenlopende taken.

Goed bestuur hangt ook samen met de cultuur in de instelling en tussen de medewerkers. Waaraan ontbreekt het – waarschijnlijk in verschillende mate – bij Vlaamse universiteiten? Bestuursstructuren en de besluitvormingsprocessen moeten kwaliteit, innovatie, competitie en performantie bevorderen, objectiveren en transparanter maken. Maar zijn er geen nieuwe vormen van bestuur, beheer, beleid en personeelsmanagement nodig? Nú en op langere termijn (2030-2050)? En vraagt dit om een nieuwe visie op goed bestuur, ook van de overheid?

Goed bestuur wordt dan de tegenhanger van de roep naar meer autonomie van instellingen én wetenschappers. Het zorgt voor minder overheidsregels, en geeft onderzoekers en onderzoeksgroepen meer ruimte. Het bevrijdt hen van de bureaucratie van de universiteit.

Het engagement om al die interne en externe regels te beperken en de academische vrijheid en integriteit te waarborgen? Dat moeten we nog expliciet maken. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel. En wat zijn de best practices? Moeten we pleiten voor een nieuwe verhouding tussen de universiteit en de overheid, voor een soort maatschappelijk contract? En voor niet-dwingende regels en algemene principes die alles transparanter maken en toelaten om instellingen beter te vergelijken?

Moderator: Prof. dr. Jan De Groof, Universiteit Tilburg, Higher School of Economics, Moscow en Europacollege (Brugge)

Organisator: Prof. dr. Jan De Groof, Universiteit Tilburg, Higher School of Economics, Moscow en Europacollege (Brugge)

Locatie: Gorilla 4

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. dr. Isak Froumin, Higher School of Economics, Moscow

Prof. David Dill, University of North Carolina at Chapel Hill

David Dill’s research examines the design and impacts of policies for academic quality and university research.  He has explored the influence of norms and values on academic conduct: the ethical dimensions of teaching, the academic culture of universities, the effects of market forces.  He has published comparative analyses of national policies, been an assessor of academic quality assurance in numerous countries, and advised policymakers in Asia, northern Europe, and the US.

Prof. Jonathan Jansen, University of Stellenbosch

Jonathan Jansen is hoogleraar, voorheen verbonden aan de University of the Free State in Zuid-Afrika. Naast zijn functie als fellow bij het Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences aan Stanford University tijdens het studiejaar 2016/2017, is hij ook de voorzitter van zowel het South African Institute of Race Relations als de South African Academy of Science.

 

Hij begint zijn carrière als biologiedocent in de Kaap, na het afronden van zijn studie aan de University of the West Cape. Zijn mastertitel behaalt hij aan de Cornell University, en een doctoraat aan Stanford. Hij heeft ook eredoctoraten van de University of Edinburgh, de University of Vermont en Cleveland State University.

 

In 2013 krijgt hij de Lifetime Achiever Award for Africa bij de Education Africa Global Awards in New York. Daarnaast krijgt hij de University of California's Spendlove Award voor zijn bijdrage aan tolerantie, democratie en mensenrechten. Het jaar erop wint hij de Nayef Al-Rodhan Prize van de British Academy for Social Sciences and Humanities voor zijn boek Knowledge in the Blood (uitgegeven door Stanford University Press).

Prof. dr. Jan De Groof, Universiteit Tilburg, Higher School of Economics, Moscow en Europacollege (Brugge)

Jan De Groof is professor at the College of Europe (Bruges, Belgium) and at Tilburg University  (the Netherlands) and previously at Ghent University (Belgium), teaching international and comparative educational law and policy. His academic work and numerous publications have covered many education rights-related issues but also constitutional and human rights law. His doctoral students, coming from several continents, focus on various aspects of the Right toEducation.

De Groof has been visiting professor and/or taught at universities worldwide. He is founder and president of the European Association for Education Law and Policy (ELA) and co-founded the Russian and South-African Education Law Associations. He chaired – at the request of all regional Education Law and Policy Associations – the two World Conferences on Human Dignity, the Right to and Rights in Education (Amsterdam/The Hague,Brussels).

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Open Science/Open Data

Veel onderzoekers promoten open science en open data sterk als revolutionair voor de wetenschap en de omgang met onderzoeksdata. Maar open science heeft soms totaal verschillende betekenissen. Tijd om de zaken op een rijtje te zetten. Wat verstaan we onder open science, en wat zijn de voordelen die we verwachten? Wat is de link met open data en open access? En hoever staan we in Vlaanderen of Europa met de concrete realisatie?

Moderator: Rebecca Lawrence

Organisator: FWO

Locatie: Gorilla 1

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Dr. Tim Smith, CERN Collaboration and Information Services

Tim Smith is doctor in de deeltjesfysica. 10 jaar lang doet hij onderzoek aan de Large Electron-Positron Collider (LEP), de eerste deeltjesversneller van het CERN, het Europees centrum voor onderzoek naar elementaire deeltjes. Daarna gaat hij er aan de slag in de IT-afdeling. Nu staat hij er aan het hoofd van de Collaboration, Devices and Applications Group. Hij is een voorstander van open science, waarvoor hij bij CERN en in de wetenschappelijke gemeenschap verschillende initiatieven leidt. Hij stuurde de lancering van het Open Data Portal van CERN om de big data van de Large Hadron Collider-deeltjesversneller met de wereld te delen, en was ook de sturende kracht achter de Higgs Boson-webcast die de ontdekking van het ‘godsdeeltje’ live over de hele wereld uitzond. Voor het OpenAIRE-project van de Europese Commissie installeert hij Zenodo, een opendataservice voor wetenschappers over de hele wereld.

Prof. Karel Luyben, TU Delft

Karel Luyben is Rector Magnificus Emeritus of the Delft University of Technology as off 2018. He has been Rector Magnificus of the Delft University of Technology from 2010 till 2018. Before that he served as Dean of the Faculty of Applied Sciences for almost 12 years.

In 1983 he was appointed full professor in Biochemical Engineering at the Delft University of Technology, and from there has gained experience in research, starting a SME, research leadership, leading European organisations like the European Federation of Biotechnology and CESAER.

Among others he is presently the Vice President of the Economic Board Zuid-Holland; the Chairman of the Board of the Dutch Techcentre for Life Sciences; Chairman Taskforce Open Science of CESAER; a member of the Open Science Policy Platform of the EU; Member of the OECD-GSF Expert Group on Data Competences and Skills for Open Science and National Coordinator for Open Science in the Netherlands. Throughout his career, he has provided and continues to provide consultation services to industries and governments in the areas of Technology and Strategy & Policy.

Prof. dr. Tom Coenye, Universiteit Gent

Tom Coenye leidt het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie (LPM) aan de Universiteit Gent. Het LPM bestudeert het ‘sociale gedrag’ – inclusief biofilmvorming, communicatie tussen cellen en interacties tussen gastheer en pathogenen – van een brede waaier aan micro-organismen in consortia van een en van meerdere soorten, en in de context van een breed gamma van infectieziekten – inclusief acne, chronisch geïnfecteerde wonden en chronische luchtweginfecties bij CF-patiënten. Daarnaast is hij voorzitter van de Vakgroep Farmaceutische Analyse en lid van de Onderzoeksraad van de Universiteit Gent.

Stephane Berghmans, Elsevier en Euroscience

Stephane Berghmans is een doctor in de diergeneeskunde die zijn doctorstitel behaalt door epigenetische overervingsmechanismes te bestuderen en expertise in genetica en moleculaire biologie te ontwikkelen aan de universiteit van Luik (België).

Als vicevoorzitter van Global Strategic Networks voor de EU bij Elsevier, gevestigd in Brussel, is hij verantwoordelijk voor de opbouw en verdere ontwikkeling van relaties met academische instellingen en EU-vertegenwoordigers. Het doel daarvan: een beter begrip creëren voor de rol die Elsevier heeft in de bevordering van onderzoek en wetenschap. Hij is sterk betrokken bij onderwerpen die hoog op de EU-agenda staan zoals open science, genderdiversiteit en onderzoeksevaluatie. Dankzij die betrokkenheid speelt hij een essentiële rol in de opvoeding van alle partijen die bij het Europese wetenschappelijke en politieke landschap betrokken zijn. Ze moeten begrijpen dat Elsevier en moderne wetenschappelijke informatieverstrekkers in het algemeen extra waarde kunnen toevoegen aan de verdere ontwikkeling van de projecten en het beleid in die domeinen.

Rebecca Lawrence

Rebecca Lawrence is Managing Director of F1000, providers of a series of tools and services to support the research community in writing, publishing, discovering and evaluating new scientific findings. She was responsible for the launch of the novel open science publishing platform F1000Research and subsequently led the initiative behind the many funder- and institution-based publishing platforms that aim to start a new trajectory in the way scientific findings and data are communicated and ultimately research and researchers are evaluated.

She is a member of the European Commission’s Open Science Policy Platform and an Advisory Board member for DORA and FAIRsharing. She has also been co-Chair of a number of working groups focussing on data and peer review, for organisations including the Research Data Alliance (RDA), CASRAI and ORCID. She has worked in STM publishing for almost 20 years, originally trained and qualified as a pharmacist, and holds a PhD in Cardiovascular Pharmacology.

 

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Blanton the (R)evolutionary

Matthias Heyman, alumnus aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onderzocht tussen 2012 en 2017 aan de Universiteit Antwerpen het leven en werk van jazzcontrabassist Jimmie Blanton (1918-1942). Hij werd daarmee de eerste in België die een doctoraalscriptie schreef over jazz. Zonder academische vooropleiding, maar gebruikmakend van zijn achtergrond als uitvoerend musicus zocht Matthias naar de ideale kruisbestuiving tussen het academische en het artistieke. Hij spreekt over de uitdagingen en mogelijkheden die zo’n interdisciplinair onderzoek met zich meebrengt. 

Locatie: Gorilla 5

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Matthias Heyman, Universiteit Antwerpen

Matthias Heyman, alumnus aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onderzocht tussen 2012 en 2017 aan de Universiteit Antwerpen het leven en werk van jazzcontrabassist Jimmie Blanton (1918-1942). Hij werd daarmee de eerste in België die een doctoraalscriptie schreef over jazz. Zonder academische vooropleiding, maar gebruikmakend van zijn achtergrond als uitvoerend musicus zocht Matthias naar de ideale kruisbestuiving tussen het academische en het artistieke. Hij spreekt over de uitdagingen en mogelijkheden die zo’n interdisciplinair onderzoek met zich meebrengt. Met zijn contrabas neemt hij u mee op reis langs de conclusies van zijn onderzoek.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Recyclage van urine: SATURN-concept

Wat kan je allemaal doen met urine? Kan je het opwerken tot drinkwater? En wat kan je er dan nog allemaal mee doen? Voor vrijwel iedereen is urine een afvalproduct dat je best zo snel mogelijk doorspoelt met een overvloedige hoeveelheid drinkwater. Maar niet voor prof. dr. ir. Arne Verliefde en dr. ir. Sebastiaan Derese: “met die urine valt nog héél wat te doen, want ze bevat 95% water en een heleboel stikstof, fosfor en kalium, de drie hoofdelementen die een goede meststof bevat”. Wat begon als onderzoek om die meststoffen te recupereren (en daarna nog een beetje water), kreeg al snel een tweede leven in de media: drinkwater uit urine maken werd een hot topic. Het spreekt tot iedereens verbeelding: je urine in een machientje steken, en een uur of 2 later, na zuivering, drink je die weer op. Maar er is méér dan urine: er zijn heel wat afvalwaterstromen. En als je uit afvalwater (opnieuw na zuivering uiteraard) bier kan brouwen, wordt de yuck-factor opeens tien niveaus minder – mede dankzij de vele mopjes over Heineken. Door de grote keuze aan diverse afvalwaters (afvalwater van in de brouwerij, industrieel afvalwater, huishoudelijk afvalwater) kan je heel op veel manieren van sewer to brewer gaan. De vraag is zelfs: moet er nog wel over ‘afval’water gesproken worden? Hoe dat in zijn werk gaat, vertelt ir. Denis De Wilde.

Gastsprekers

Als expert op het vlak van fysicochemische processen om water te behandelen, te recupereren en op te werken tot drinkwater is prof. dr. ir. Arne Verliefde steeds op zoek naar de beste manier om zo weinig mogelijk grondstoffen en energie te gebruiken. In dat kader kwam urine op de proppen: een zoute stroom met veel waardevolle materialen en water. Dr. ir. Sebastiaan Derese (°1990, bio-ingenieur UGent) rondde begin 2018 onder supervisie van prof. Verliefde zijn doctoraatsstudie rond meststofrecuperatie uit menselijke urine af. Die studie hield ook een praktisch luik in: tenslotte moest de technologie getest worden in een relevante omgeving. En waar beter om dat te doen dan op festivals zoals de Gentse Feesten en Dranouter Festival? En van het restproduct zou je in theorie bier kunnen brouwen. Daar kwam ir. Denis De Wilde met zijn verhaal in the picture: als brouwer en ondernemer was hij klaar voor de uitdaging om uit afvalwater bier te brouwen.

Locatie: Gorilla 2

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. Arne Verliefde, Universiteit Gent

Arne Verliefde has been professor in Ghent since February 2011. His research focuses mainly on interfacial phenomena in drinking and process water treatment with a major focus on membranes. However, his research interests also expand to adsorptive and ion exchange processes, and more energy-efficient processes for selective separations between organics and inorganics. Arne obtained his PhD in 2008 at Delft University of Technology on the topic of “Removal of organic micropollutants by NF/RO membranes” and carried out a post-doc at the UNESCO Centre for Membrane Science and Technology in Sydney from 2008-2009. Arne is currently involved in the “Resource Recovery Technology (R2T) consortium”, and also in “CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban Resource Recovery”, both focusing on resource recovery and zero-waste research. Arne also has a strong research interest in sanitation and drinking water production for developing countries.

Dr. Ir. Sebastiaan Derese, Universiteit Gent

Sebastiaan Derese started his research officially after receiving a IWT PhD grant in December 2014. Before that, he also conducted his thesis research at PaInT, concerning energy-neutral seawater desalination through osmotic membrane processes. His PhD research focuses on full nutrient recovery from human urine through an energy-efficient and robust process, and means to solve bottlenecks including applicability and cost-effectiveness of nutrient recovery strategies. Outside of this PhD research, Sebastiaan has a strong interest in optimization of membrane processes, including pretreatment techniques e.g. micro- and ultrafiltration, as well as reuse and recovery strategies for water and other scarce resources, both in developing as developed countries.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Ethiek in het AI-tijdperk

De meeste bedrijven gebruiken al algoritmes om machines te doen leren. Het zijn algoritmes die van gegevens kunnen leren en er ook voorspellingen over doen. Alleen: ze kunnen de resultaten ervan niet verklaren. Die zijn een 'zwarte doos'. In de GDPR staan geen specifieke voorwaarden die gelden voor de toepassing van zulke algoritmes. Toch komen de gecombineerde voorwaarden van de GDPR erop neer dat algoritmes die machines doen leren op een transparante, voorspelbare en controleerbare manier moeten worden ontworpen, ontwikkeld en toegepast – algoritmische verantwoording. Iets wat overeenkomt met de recente richtlijnen van de Amerikaanse Federal Trade Commission over de inzet van artificiële intelligentie.

 

Lokke Moerel legt uit wat algoritmische verantwoording precies betekent, en hoe organisaties die in de praktijk kunnen brengen. U tast samen met haar de ethische spelregels af en bekijkt hoe u ze gebruikt om AI-toepassingen maatschappelijk te laten aanvaarden en tot een succes te doen uitgroeien. In juni 2018 publiceerde Google zijn ethische AI-principes om een antwoord te geven op de bezorgdheid van hun stakeholders zoals hun werknemers en aandeelhouders. U bekijkt ze samen met Lokke Moerel in het licht van de ethische regels die ze eerder tijdens de presentatie met u bespreekt.

 

Moderator: Prof. Lokke Moerel, Morrison Foerster

Locatie: Darwin

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Prof. Lokke Moerel, Morrison Foerster

Lokke Moerel is hoogleraar wereldwijd ICT-recht aan Tilburg University in Nederland en advocaat bij Morrison & Foerster in Berlijn. Dankzij haar werk voor grote Amerikaanse technologiegiganten over hun strategische privacybeleid en ethische vraagstukken is ze expert op het gebied van big data, artificiële intelligentie (AI) en ethiek.

 

Ze is lid van de Nederlandse Cyber Security Raad, het orgaan dat de Nederlandse regering advies geeft over cyberbeveiliging. In 2016 wijst de Nederlandse Orde van Advocaten – onder auspiciën van het Nederlandse Hooggerechtshof – haar aan als coauteur van het jaarlijkse advies aan de Nederlandse overheid over big data en het internet of things. In 2018 krijgt ze de International Law Office Client Choice Award als beste technologieadvocaat van Duitsland.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Is er leven op andere planeten?

De grondwet van de sterrenkunde sinds Copernicus? Er is niets speciaals aan onze positie in het heelal. De zon is een vrij normale ster: zo zijn er 13 in een dozijn. Ongeveer 20 jaar geleden werd het vermoeden bevestigd dat rond veel sterren een planetenstelsel zit. Dé vraag die we ons sindsdien stellen: krioelt het daar van leven zoals bij ons? 

Een wetenschappelijk antwoord daarop? Dat is er niet. Het blijft een discussie tussen believers en non-believers. De verkenning van ons eigen planetenstelsel leverde niet veel op. Of toch: de verwondering over onze aarde nam alleen maar toe. Een volgende stap: planeten zoals Mars bewoonbaar maken. Al is dat geen sinecure. Toch lijkt het erop dat de gunstige leefomstandigheden van de aarde ook op andere planeten moeten bestaan. 

Als die omstandigheden ook tot vormen van biochemie hebben geleid, kunnen we dat opsporen met de instrumenten die we nu ontwikkelen. En ook de resultaten van dat onderzoek doen ons met verwondering naar onszelf kijken. De aarde heeft al een lange geschiedenis achter de rug, we zijn gevallen en weer opgestaan, we deden geniale uitvindingen en na catastrofale periodes kwam de aarde altijd weer tot leven … 

Daarom is astrobiologie ongelooflijk interdisciplinair: we zijn het resultaat van een complex en soms toevallig verband tussen sterrenkunde, aardwetenschappen en biologie. Heeft dat verband een universeel of een uniek karakter? Dat blijft een open vraag.

Moderator: Kathleen Bracke, Universiteit van Vlaanderen

Locatie: Nightingale 1

Start
11:00
Einde
12:15

Gastsprekers

Ben Verhoeven, Universiteit Antwerpen

I am currently a science communicator and improviser at my own company ERLNMYR. Previously, I was a researcher in the field of computational linguistics at the CLiPS Research Center, which is part of the Department of Linguistics at the University of Antwerp. My work focused mostly on author profiling and developing deeper linguistic features to use for text classification. Apart from that, I have done research on the automatic semantic categorization of noun compounds. Due to a research stay in South Africa, I had also taken an interest in the Afrikaans language.

Christoffel Waelkens, KU Leuven

Christoffel Waelkens is gewoon hoogleraar sterrenkunde aan de KU Leuven. Hij onderzoekt de evolutie van sterren en hun omgeving. Omdat precies in zo’n omgeving leven mogelijk is en omdat er redenen zijn om te geloven dat leven in andere omgevingen moeilijk is, boeide de vraag naar de universaliteit van biosferen hem al van kleins af. Hij hielp mee de Vlaamse Wetenschapsagenda opstellen en legde de werking van de kosmos al verschillende keren uit aan een breed publiek.

Kathleen Bracke, Universiteit van Vlaanderen

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Artificial intelligence: Zijn er eigenlijk nog wel onderzoekers (mensen) nodig? Zijn onze toekomstige collega’s humanoide robots?

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML): onderzoekers in de hele wereld zijn met deze hot topics bezig. Ze hebben een grote technologische, economische en sociale impact op ons leven, dat elke dag digitaler wordt. Grote bedrijven gebruiken AI om big data te verzamelen en te verkopen. Robots, cobots en zelfrijdende auto’s zijn er nu al. Terwijl het nog niet zo lang geleden ondenkbaar was om een machine op dezelfde manier als onze hersenen te laten werken.

Het menselijk brein is een droom voor computerwetenschappers: het heeft een enorme rekenkracht, verbruikt amper energie en maakt associaties op basis van ervaringen. Maar ook dit laatste ‘concurrentiële’ voordeel van de mens dreigt eraan te moeten geloven. De eerste, zelflerende, neuromorfe microchip is er. Ze componeert zelf muziek, die automatisch afgespeeld kan worden. Betekent dat het einde voor de componist, de beiaardier en u als onderzoeker?

Moderator: Erik Mannens, imec en Universiteit Gent

Locatie: Okapi 1

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Rudy Lauwereins, imec

Rudy Lauwereins is als vicepresident bij imec verantwoordelijk voor de afdeling digitale en gebruikersgerichte oplossingen. De afdeling richt zich op beveiliging, connectiviteit, beeldverwerking, sensorfusie, machine learning, data-analyse en het klaarmaken van technologie voor de samenleving. Daarnaast is hij directeur van de imec.academy, waar hij externe en interne opleidingsprogramma's coördineert. Hij is deeltijds gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en auteur en coauteur van meer dan 400 peer reviewed publicaties in internationale tijdschriften, boeken en congresverslagen. Hij is een fellow van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Luc De Raedt, KU Leuven

Luc De Raedt is gewoon hoogleraar in de computerwetenschappen aan de KU Leuven. Hij staat er aan het hoofd van het laboratorium voor Declaratieve Talen en Artificiële Intelligentie. Zijn onderzoeksinteresses liggen in artificiële intelligentie (AI) en machinaal leren. Hij werkt aan robotica, de automatisering van datawetenschap, het combineren van leren en redeneren, de verificatie van lerende AI-systemen en de volgende generatie programmeertalen die ingebouwde mogelijkheden hebben om te leren van data. Hij kreeg een ERC Advanced Grant, is een actief redacteur van tijdschriften zoals Artificial Intelligence and Machine Learning, en heeft verschillende Europese en nationale onderzoeksprojecten gecoördineerd.

Tony Belpaeme, Universiteit Gent en University of Plymouth

Tony Belpaeme is professor aan de Universiteit Gent en de Plymouth University in het Verenigd Koninkrijk. Hij promoveerde in de computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij leidt een team dat cognitieve robotica en de wisselwerking tussen mens en robot bestudeert. Op dit moment coördineert hij het H2020 L2TOR-project, dat onderzoekt hoe we robots kunnen gebruiken om kinderen te helpen een tweede taal te leren. Hij coördineerde het FP7 ALIZ-E-project, dat de interactie tussen mens en robot op lange termijn en het gebruik ervan in pediatrische toepassingen bestudeerde. Daarnaast werkte hij aan het FP7 DREAM-project, dat onderzocht hoe robottherapie kinderen met autismespectrumstoornis (ASS) kan helpen. Vanuit het uitgangspunt dat intelligentie uit sociale interactie voortkomt, proberen Tony en zijn onderzoeksteam de wetenschap en technologie achter kunstmatige intelligentie en sociale interactie tussen mens en robot te bevorderen. Het resultaat daarvan: een waaier van resultaten, gaande van theoretische inzichten tot praktische toepassingen.

Erik Mannens, imec en Universiteit Gent

Erik Mannens is Research Valorisation Director bij imec en professor Big Data Science aan de Universiteit Gent. In 2001 promoveert hij aan de Universiteit Gent tot doctor in de computerwetenschappen met zijn thesis Kennisgebaseerde uitwisseling van informatie in nieuwsproductie. Zijn belangrijkste expertise: de fusie van top-downsemantiek en bottom-up machine learning. Op dit moment leidt hij mee een datawetenschapsteam van meer dan 50 onderzoekers in semantische technologie en kunstmatige intelligentie. Voor hij in 2005 bij imec en Universiteit Gent aan de slag ging, was hij meer dan 10 jaar lang consulent in software-engineering en Java-architect. Zijn team legt zich ook toe op Open Standardization (W3C), Open Source, Open Access en Open Knowledge-bewegingen (OKFN).

Tom Van Cutsem, Nokia Bell Labs

Tom Van Cutsem is onderzoeksdirecteur bij Nokia Bell Labs in Antwerpen waar hij met zijn team onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie kan toegepast worden op software-ontwikkeling. Daarnaast bouwde hij jarenlang expertise op in gedistribueerde systemen, programmeertalen, het beheer van datastromen en het programmeren van parallelle systemen. Voor zijn onderzoekscarrière bij Bell Labs was hij docent Computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Als gastprofessor bij Google heeft hij meegewerkt aan de evolutie van de wijd gebruikte programmeertaal JavaScript waardoor de concepten uit zijn onderzoek vandaag in handen zijn van miljoenen web-ontwikkelaars. Tom ontving zijn doctoraat in 2008 aan de Vrije Universiteit Brussel voor zijn onderzoek naar gedistribueerde programmeertalen. Zijn onderzoek werd volledig ondersteund door het FWO, eerst als aspirant en later als postdoctoraal onderzoeker.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Een veilige digitale maatschappij, met respect voor privacy. Utopie of realiteit?

Het internet of things (IoT) neemt wereldwijd een hoge vlucht. Onontbeerlijk daarvoor: slimme sensoren en tags. Ze nemen razendsnel in aantal toe. Het is meteen ook de achillespees van de beveiliging van het internet.

Internet- en datagebruik zorgvuldig en behoedzaam beheren: het draait allemaal rond beveiliging van data en software, omgang met privacy-, biologische en patiëntengegevens, analyse en integratie van grote datasets, ethische aspecten en IT-rechtspraak.

Slimme sensoren gebruiken meestal eenvoudige, zuinige elektronica. Maar kunnen die de complexe algoritmes wel aan die nodig zijn om onze data en privacy passend te versleutelen en te beschermen? En hoe gaan we die enorme hoeveelheden data beheren?

Moderator: Jo Pierson, VUB

Locatie: Toucan 1

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Bart Preneel, imec en KU Leuven

Bart Preneel is gewoon hoogleraar aan het Departement Elektrotechniek (ESAT) van de KU Leuven. Hij staat aan het hoofd van de 80-koppige imec-COSIC-onderzoeksgroep. Hij was gasthoogleraar aan vijf universiteiten in Europa, is auteur van meer dan 400 wetenschappelijke publicaties en drijvende kracht achter 5 patenten. Zijn voornaamste onderzoeksinteresses zijn cryptografie, informatiebeveiliging en privacy. Hij was voorzitter van de International Association for Cryptologic Research (IACR) en is lid van de Academia Europaea. In 2015 werd hij verkozen tot fellow van de IACR. In opdracht van overheden en industriële bedrijven werkt hij regelmatig als consulent veiligheids- en privacytechnologieën.

Yves Moreau, KU Leuven

(Yves Moreau) I am currently a professor of engineering at the University of Leuven. I do research on computational methods for diagnosis and disease gene discovery in congenital genetic disorders. I teach several bioinformatics courses, mainly focusing on probabilistic models in computational biology. I received the Master in Electrical Engineering from the Faculte Polytechnique de Mons, Belgium in 1992. Thanks to a Fulbright grant, I went on to complete a Master in Applied Mathematics at Brown University, Providence, Rhode Island. In 1994, I moved back to Belgium at KU Leuven ESAT-SCD, where I received the Ph.D. in 1998. Between 1998 and 2005, I was a postdoctoral researcher (FWO) and assistant professor at ESAT-SCD, developing our bioinformatics research. In 2003-2004, I was a visiting researcher at the Center for Biological Sequence Analysis at the Technical University of Denmark. Since 2004, I have been a lecturer and professor at ESAT-SCD. I currently coordinate SymBioSys, the KU Leuven Center for Computational Systems Biology. I am also the program director of the Master of Bioinformatics.

Jo Pierson, imec en Vrije Universiteit Brussel

Jo Pierson is universitair hoofddocent aan het Departement Media en Communicatiewetenschappen van de Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Sinds 1996 is hij senior onderzoeker en teamleider aan het onderzoekscentrum SMIT (Studies on Media, Innovation and Technology), waar hij verantwoordelijk is voor de onderzoeksgroep ‘Privacy, Ethiek en Geletterdheid’, in samenwerking met imec, het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum. Binnen imec is hij hoofdonderzoeker van het Centre of Excellence ‘Humanized Technologies’.

 

Hij doceert bachelor- en mastervakken aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Amsterdam over socio-technologische kwesties in het ontwerp en gebruik van digitale media. Zijn interdisciplinaire onderzoeksfocus richt zich op data, privacy, publieke waarden en de positie van de gebruiker op onlineplatformen. Hij is ook verkozen tot lid van de International Council van de International Association for Media and Communication Research (IAMCR).

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Hoe besmettelijke ziekten onder controle houden in een geglobaliseerde wereld?

Tijdens deze sessie krijgt u een overzicht van het multidisciplinaire onderzoek dat ontrafelt welke drijvende krachten er achter ziekte-uitbraken in de 21e eeuw zitten. We leggen u uit waarom dat onderzoek levensbelangrijk is om gepaste strategieën te ontwikkelen die uitbraken voorkomen, detecteren en het hoofd bieden.

De wereld van vandaag is mobiel en onderling verbonden. Het levert ongeziene risico's op die besmettelijke ziekten snel doen verspreiden. Recente uitbraken van onder meer ebola en zika toonden aan hoe zulke ziekten de gezondheid en het welzijn van de mens op de proef stellen en hoe ze de sociale en economische zekerheid in gevaar brengen.

We verwachten dat door groeiende globalisering, klimaatverandering en migratie zulke ziekte-uitbraken in de komende decennia vaker zullen voorkomen. Onderzoek is daarom essentieel. Zo krijgen we inzicht in hoe we op opkomende besmettelijke ziekten kunnen anticiperen en hoe we het beste de strijd aangaan met uitbraken.

Moderator: Prof. Johan van Griensven, Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde

Locatie: Okapi 2

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Prof. Johan van Griensven, Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde

Johan van Griensven graduated with a medical degree from the Catholic University of Leuven, and trained as a specialist in internal medicine in Leuven and South Africa. In 2004, he completed his PhD as a FWO fellow at the Laboratory of Molecular Medicine and Virology at the Rega institute with a thesis entitled: “Gene therapy of AIDS: Gene transfer of Antiretroviral Genes into Hematopoietic Stem Cells Using HIV-Derived Vectors”. He also obtained a Master in Epidemiology from the University of London/London School of Hygiene and Tropical Medicine.

He has worked in HIV antiretroviral treatment programmes in Botswana (for ITM, 2015) and Rwanda (for doctors without borders, 2016-2018). In 2008, he joined the Antwerp Institute of Tropical Medicine (ITM), to launch clinical research on neglected tropical diseases and their interaction with HIV. His main field of interest is visceral leishmaniasis and HIV co-infection, with clinical trials and nested laboratory studies conducted in Ethiopia. Between 2010 and 2014, he has based in Cambodia as an ITM researcher on HIV & neglected tropical diseases. Since 2015, he heads the unit of neglected tropical diseases at ITM.

During the 2014-2015 Ebola outbreak in West-Africa, he led a phase II/III clinical trial on convalescent plasma as treatment for Ebola virus disease in Guinea. He co-launched the ITM outbreak research team and is currently member of the outbreak research team’s steering committee.

Prof. Kevin Ariën, Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde

Kevin Ariën studeert in 2001 af als master in de biomedische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2005 behaalt hij aan de Universiteit Antwerpen een doctoraatstitel in de virologie met zijn onderzoek naar hiv-replicatieve fitheid aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) en de Case Western Reserve University in Cleveland, Ohio. Van 2005 tot 2006 zet hij zijn onderzoekscarrière voort met een postdoctorale periode bij Tibotec-Virco en van 2006 tot 2009 met een postdoctoraal FWO-fellowship aan de Universiteit Gent.

Eind 2009 keert hij terug naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen. In 2014 wordt hij benoemd tot hoofd van de Dienst Virologie. Zijn dienst ontwikkelt nieuwe diagnostische tests voor de ebola-epidemie van 2014-2016 in West-Afrika en geeft bij recentere uitbraken in 2017 en 2018 in Congo diagnostische steun.

Zijn onderzoek naar tropische virussen concentreert zich momenteel op de ontwikkeling van nieuwe diagnostische tests om een brede waaier van door geleedpotigen overgebrachte virussen en hemorragische koortsvirussen gelijktijdig op te sporen. Een meer fundamenteel onderzoeksprogramma richt zich met het chikungunyavirus, de seksuele overdracht van het zikavirus en het in kaart brengen van sylvatische reservoirs van door geleedpotigen overgebrachte virussen op studies naar moleculaire interactomen bij virus, gastheer en vector.

Prof. Herman Goossens, Universiteit Antwerpen

Herman Goossens is hoogleraar medische microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook directeur van het onderzoekslaboratorium van medische microbiologie is, en directeur van het laboratorium voor klinische biologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tussen 2000 en 2008 is hij deeltijds hoogleraar aan de Universiteit Leiden en sinds 2017 heeft hij een deeltijdse positie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

 

In 1990 promoveert hij in de biomedische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkt als gastonderzoeker aan de universiteiten van Utrecht, Genève en Tokio.

 

In 2008 krijgt hij voor een periode van 14 jaar de Methusalem-prijs van de Vlaamse overheid. Zijn professionele doel is de kloof overbruggen tussen basisonderzoek en klinisch onderzoek. Hij richt zijn aandacht in het bijzonder op antibiotische resistentie om de kwaliteit van de gezondheidszorg, de volksgezondheid en professionele standaarden te verbeteren, en zo uiteindelijk bij te dragen aan het welzijn van de hele bevolking. Zijn visie: een duurzame infrastructuur voor klinisch onderzoek naar infectieziekten in Europa op poten zetten. Hij is een populaire opiniemaker en wordt vaak door lokale en internationale media gevraagd om zijn opvattingen over publieke gezondheid en infectieziekten te geven.

Prof. Stephan Günther, Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin

Stephan Günther is aan het Bernhard-Nocht-Instituut voor Tropische Geneeskunde in het Duitse Hamburg hoofd van het departement Virologie, het bioveiligheidsniveau 4-laboratorium en het WHO Collaborating Centre for Arboviruses and Hemorrhagic Fever Reference and Research, en adjunct-hoogleraar aan de universiteit van Hamburg. Hij studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in virologie, microbiologie en infectie-epidemiologie. Zijn onderzoek richt zich op virale hemorragische koorts (VHK) waaronder het ebolavirus, de lassakoorts en de Krim-Congo-hemorragische koorts. Zijn departement werkt in verschillende projecten samen met West-Afrikaanse landen rond VHK bij mensen en in dierlijke reservoirs.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Is wiskunde besmettelijk? Iteraties tussen immuniteit, sociaal gedrag, transmissie en kosten- effectiviteit

In deze sessie komt u meer te weten over de wiskunde achter infectieziekten. Onderzoekers werken multidisciplinair samen en gebruiken immunologisch- en epidemiologisch-wiskundige modellen om te berekenen hoe infectieziekten zich verspreiden en welke acties de ziekten onder controle kunnen houden of zelfs uitroeien.

Op dit moment focust het onderzoek zich op geavanceerde modellen van overdrachtsprocessen tussen dragers. Recent zijn onderzoekers wiskundige modellen voor immunologische processen in dragers beginnen te ontwikkelen. Net als onderzoek naar de dynamiek tussen gedragsveranderingen en overdracht. Het uiteindelijke doel: al deze dynamische processen die elkaar beïnvloeden in een overkoepelend model integreren.

Moderator: Prof. Pierre Van Damme, Vaccine & Infectious Disease Institute, Universiteit Antwerpen

Locatie: Gorilla 3

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Prof. Philippe Beutels, Universiteit Antwerpen

Philippe Beutels heeft een bachelor- en masterdiploma in de commerciële techniek (toegepaste economie) en een doctoraatstitel in de medische wetenschappen (de gezondheidseconomie). Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in academisch onderzoek, vooral in België en Australië, en hij geeft beleidsmakers in verschillende landen advies over volksgezondheid. Hij heeft meer dan 200 publicaties in peer-reviewed tijdschriften en boeken op zijn naam staan en gaf meer dan 200 colleges en lezingen op wetenschappelijke symposia, voornamelijk rond thema’s gerelateerd aan gezondheidseconomie, wiskundige modellering en epidemiologie.

 

Hij is de meest geciteerde gezondheidseconoom in België en is gespecialiseerd in de economie van infectieziektes en vaccinaties (ISI Web of Science-citaten > 4500; H-index: 35; Google Scholar-citaten > 7500; H-index: 43). Op dit moment is hij hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen waar hij de oprichter is van het Centre for Health Economics Research & Modelling Infectious Diseases (CHERMID), dat 14 onderzoekers in dienst heeft. Hij is ook een senior visiting fellow aan de University of New South Wales in Sydney in Australië.

 

Hij geeft regelmatig advies aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en hij is lid van de Immunization and Vaccines related Implementation Research (IVIR) Advisory Committee van de WHO. Hij leidt werkpakketten economie in verschillende projecten van de Europese Commissie, waaronder POLYMOD (2004-2008), SARSCONTROL (2005-2008), ESAC3 (2008-2011) en RESCEU (2017-2021). Hij is de hoofdonderzoeker van een reeks competitieve Vlaamse en Belgische beurzen, zoals Simulation Models for Infectious Disease Processes (SIMID) (2007-2011) van het Vlaamse Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), van een aantal belangrijke onderzoeksprojecten van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en van toegepaste studies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Prof. Niel Hens, Universiteit Hasselt en Universiteit Antwerpen

Niel Hens is een biostatisticus en wiskundig epidemioloog met 13 jaar ervaring in de menselijke epidemiologie. Hij is hoogleraar aan het Centrum voor Statistiek van de Universiteit Hasselt en het Centre for Health Economic Research and Modelling Infectious Diseases (CHERMID), het Vaccine and Infectious Disease Institute (VAXINFECTIO) en het centrum voor Epidemiologie en Sociale Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen. Aan de UA is hij leerstoelhouder in bewijsgebaseerde vaccinologie.

 

Hij is covoorzitter van de Belgische Jonge Academie. Hij neemt deel aan een EU FP6-project met de naam POLYMOD, dat gegevens over sociaal contact verzamelt die relevant zijn voor de verspreiding van infectieziektes. Met gegevens over sociaal contact en serologie heeft hij de ontwikkeling geleid van statistische methodologie om belangrijke parameters van infectieziektes in te schatten.

 

Dat onderzoek mondt uit in de publicatie van een succesvolle monografie. Hens heeft een uitstekende staat van dienst met meer dan 200 publicaties in statistische en epidemiologische wetenschappelijke tijdschriften (> 5.500 citaten) en een H-index van 37 (Google Scholar Metrics, september 2017). Zijn huidige onderzoek richt zich op het gebruik van multivariate serologische gegevens om de variabelen van infectieziektes in te schatten, waaronder die van de gastheermechanismen van passieve en gevaccineerde antilichamen, de risico’s van de terugkeer van de mazelen en de bof in Europa, en het voorkomen van seriële seroprevalentie. Dat maakt ook de kern uit van de ERC Consolidator Grant TransMID die hij onlangs kreeg.

 

Aan het Centrum voor Statistiek van de Universiteit Hasselt leidt hij een onderzoeksgroep (van ongeveer 15 onderzoekers) over het modelleren van infectieziektes. Samen met Philippe Beutels (Universiteit Antwerpen) leidt hij een interuniversitaire onderzoeksgroep (van ongeveer 25 onderzoekers) die de instituten van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt waaraan hij verbonden is, samenbrengt.

Prof. Marcel Salathé, École polytechnique fédérale de Lausanne

Marcel Salathé is een digitale epidemioloog die op het raakvlak werkt van bevolkingsbiologie, computationele wetenschappen en sociale wetenschappen. Hij behaalt zijn doctoraatstitel aan de ETH Zürich, verblijft twee jaar als postdoctoraal student aan de universiteit van Stanford en gaat in 2010 aan de slag bij het Center for Infectious Disease Dynamics van Penn State University. In 2014 werkt hij een half jaar als gastdocent aan Stanford. In de zomer van 2015 wordt hij hoofddocent aan de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), waar hij op de nieuwe Campus Biotech het Digital Epidemiology Lab leidt. In 2016 wordt hij benoemd tot wetenschappelijk directeur van de EPFL Extension School, die hoogwaardig onlineonderwijs in digitale technologie aanbiedt.

Prof. Paul Thomas, St. Jude Children's Research Hospital, Memphis

Paul Glyndwr Thomas behaalt in 2003 een doctoraatstitel in de Biological Sciences in Public Health aan de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Van 2004 tot 2009 is hij postdoctoraal onderzoeker bij het St. Jude Children's Research Hospital. Op dit moment is hij adjunct-universitair hoofddocent aan het Department of Microbiology, Immunology and Biochemistry van de universiteit van Tennessee.

Prof. Pierre Van Damme, Vaccine & Infectious Disease Institute, Universiteit Antwerpen

Pierre Van Damme studeert in 1984 af als arts aan de Universiteit Antwerpen. Hij behaalt postgraduaten in de gezondheidseconomie en de evaluatie van lichamelijk schade en een master in de arbeidsgeneeskunde. In 1994 promoveert hij aan de Universiteit Antwerpen tot doctor in de epidemiologie en sociale geneeskunde. Op dit moment is hij hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is er voorzitter van het Vaccine & Infectious Disease Institute (VAXINFECTIO).

 

VAXINFECTIO is een consortium van vier onderzoekseenheden binnen de universiteit: het Laboratorium voor Medische Microbiologie (LMM), het Laboratorium voor Experimentele Hematologie (LEH), het Centre for Health Economics Research and Modelling Infectious Diseases (CHERMID), en het Centre for the Evaluation of Vaccination (CEV). Het instituut wordt erkend als Centre of Excellence van de Universiteit Antwerpen en is een samenwerkingscentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de bestrijding en preventie van infectieziekten.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Responsible Research and Innovation

Tijdens dit debat komt u te weten wat verschillende spelers in het verhaal van Responsible Research Innovation (RRI) essentieel vinden om onderzoek en innovatie verantwoorder te maken. Vanuit hun eigen invalshoek en rol geven ze u hun antwoorden. En die zijn misschien bij alle drie anders. Net als hun verwachtingen over RRI en de manier waarop het volgens hen het beste uitgewerkt wordt.

RRI staat in het Europese Kaderprogramma Horizon 2020 hoog op de agenda. Het zal daar niet zo gauw meer verdwijnen. Voor de Europese Commissie betekent RRI dat onder meer onderzoekers, burgers, beleidsmakers, bedrijven en dienstverleners tijdens het hele onderzoeks- en innovatieproces samenwerken.

Het doel: het proces en de resultaten beter overeenstemmen met de waarden, behoeften en verwachtingen van de samenleving. Achter RRI gaat flink wat ambitie schuil. Het moet in het hele Kaderprogramma aan bod komen. In het werkprogramma Science with and for Society (SWAFS) van Horizon 2020 kreeg het vijf dimensies:

  1. Geslacht (bijvoorbeeld de uitrol van Gender Equality Plans)
  2. Wetenschappelijk onderwijs (met onder meer de invoering van nieuwe curricula, nieuwe onderwijsmethodes, nieuwe instrumenten om systematisch het informele leren in niet-onderwijsgebonden situaties aan te moedigen)
  3. Open access en open data (zoals nieuwe regels en praktijken daarrond)
  4. Publiek engagement (denk aan nieuwe wegen om burgers en organisaties in de burgermaatschappij systematisch te betrekken bij onderzoeks- en innovatieactiviteiten via agendabepaling, vooruitzichtoefeningen en wetenschapscommunicatie)
  5. Ethiek (implementatie van nieuwe regels over de omgang met onderzoeksethiek, gedragscodes, ethische beoordelingen, ...).

Moderator: Prof. Ine Van Hoyweghen, KU Leuven en Jonge Academie

Organisator: FWO

Locatie: Gorilla 1

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Dr. René von Schomberg, European Commission

René von Schomberg is specialist in wetenschap- en technologiestudies en filosoof. Hij is auteur en coauteur van 14 boeken en heeft doctoraatstitels in technische natuurwetenschappen van de Universiteit Twente en in de filosofie van de Goethe-Universität in Frankfurt am Main. Sinds 1998 werkt hij voor de Europese Commissie. In 2007 was hij European Union Fellow aan de George Mason University in de Verenigde Staten.

Dr. Anne Snick

Anne Snick (Dr. in de Pedagogische wetenschappen en Baccalaureus in de wijsbegeerte - KU Leuven) werkt rond epistemologische en pedagogische vragen in antwoord op diverse maatschappelijke uitdagingen. Zij was gedurende een tiental jaar als onderzoeker verbonden aan de KU Leuven (o.a. in de Europese projecten Women in Decision Making en ETGACE). Van 1995 tot 2002 werkte ze in het Universitair Centrum Kortenberg als coördinator van een therapeutische groep voor adolescenten uit overwegend kansarme gezinnen. Met die ervaring werd ze coördinator van Flora vzw, een Belgisch federaal kennisnetwerk dat – door co-creatie van kennis met vrouwen in armoede – onderzoek verrichtte naar systemische oorzaken van kansarmoede, en naar hefbomen voor een (sociaal en ecologisch) meer duurzaam systeem. Zo was zij hoofdauteur van een handboek over financiële innovatie (gemeenschapsmunten) voor lokale besturen en organisaties.

In 2012 voerde zij (in opdracht van het Instituut Samenleving en Technologie) het project Wijze Wetenschap, dat  onderzocht onder welke voorwaarden het R&I-systeem kan bijdragen tot oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. Op grond van de resultaten werd vanuit VITO het H2020-project FoTRRIS (Fostering the Transition towards Responsible R&I Systems) ontwikkeld, waar Anne als senior researcher aan meewerkte. FoTRRIS ontwikkelde en valideerde een conceptueel en methodologisch kader voor RRI waarin systeemdenken (non-lineaire systemen) en co-creatie (of transdisciplinariteit) voor het ‘common good’ (zoals omschreven door de SDGs) centraal staan, vandaar ‘CO-RRI’. Momenteel geeft zij freelance gastcolleges en workshops rond CO-RRI in Vlaanderen en internationaal. Tevens is zij bestuurslid van de Club of Rome – EU Chapter.

Prof. Willy Verstraete, FWO

Willy Verstraete werd geboren op 25 april 1946 in Beernem. Hij studeerde in 1968 af aan de Gentse universiteit als bio-ingenieur. Hij behaalde zijn doctoraat op het gebied van microbiologie aan de Cornell University, Ithaca (VS).

Sinds 1971 werkte hij aan de Universiteit Gent, eerst als assistent en sinds 1979 als professor en hoofd van het Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie. Sinds oktober 2011 is hij emeritus hoogleraar geworden.

Zijn onderzoek heeft als centraal thema: Microbial Resource Management; d.w.z. het ontwerp, de werking en de controle van processen gemedieerd door gemengde microbiële culturen.

Tijdens de periode 2008-2012 was hij lid van de European Research Council (ERC) voor het gebied van Life Sciences. Van 2008 tot 2013 was hij lid van het Industrieel Onderzoeksfonds van de Universiteit Gent. In de periode 2010-2015 was hij voorzitter van het 'Multiple Research Partnership' 'Biotechnology for a sustainable economy' van de Universiteit Gent. Sinds 2016 is hij voorzitter van het FWO.

Prof. Ine Van Hoyweghen, KU Leuven en Jonge Academie

Ine Van Hoyweghen is hoogleraar aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. Haar onderzoek situeert zich in het gebied van Science and Technology Studies (STS) en legt zich toe op de sociale aspecten van biomedische innovatie in de Europese Unie. Ze is hoofd van het Life Sciences & Society Lab en stichtend bestuurslid van het Leuven Institute for human Genomics and Society (LIGAS). Ze is een alumnus van de Jonge Academie (JA) van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en oprichtster van het Belgian Science, Technology & Society (B.STS)-netwerk.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Verbeteren transferable skills van (jonge) onderzoekers en doorstroming in academia en samenleving

Transferable skills, intersectorale mobiliteit, onderzoekscarrière … Termen die we meer en meer gebruiken om aan te geven dat het klassieke pad van doctoreren via postdoc naar professor al lang niet meer vanzelfsprekend is. Maar een kleine minderheid doctoraathouders aan Vlaamse universiteiten bouwt in Vlaanderen een academische carrière uit. 

Veel onderzoekers moeten vroeg of laat een ander pad kiezen: hun onderzoek voortzetten in een industriële of maatschappelijke context, of hun vaardigheden gebruiken in een totaal andere job als ondernemer, consulent, leraar, beleidsmedewerker, … Tegelijk vragen industrie, overheid en de maatschappij om onderzoeksresultaten voor innovatie, vooruitgang, welvaart en welzijn te gebruiken.

Een perfecte match dus, of (nog) niet? Wie is aan zet? Wat kan de rol van onderzoeksraden zijn, van universiteiten en onderzoeksinstellingen, van bedrijven en overheid – de arbeidsmarkt – om de vaardigheden van onderzoekers aan te scherpen en mobiliteit efficiënter te maken? En welke meerwaarde hebben ‘terugkeerders’ uit de industrie en overheid voor de academische wereld?

Verschillende doctoraathouders uit het bedrijfsleven getuigen en geven hun visie.   

Moderator: Dr. Barbara Janssens, German Cancer Research Center (DKFZ)

Organisator: FWO

Locatie: Gorilla 4

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Dr. Janet Metcalfe, Vitae

Janet Metcalfe staat aan het hoofd van Vitae, een internationaal programma dat zich inzet om onderzoekers een carrière van wereldklasse en professionele ontwikkeling aan te bieden. Ze beheert de activiteiten van Vitae in het concordaat dat de loopbaanontwikkeling van onderzoekers ondersteunt en in het Britse proces voor de HR Excellence in Research Award. In 2010 leidt ze de ontwikkeling van het Vitae Researcher Development Framework, dat beschrijft welke kennis, vaardigheden en attributen buitengewoon efficiënte onderzoekers moeten hebben.

 

Enkele van haar recente projecten: een EURAXESS-project over de intersectorale mobiliteit van onderzoekers en een verkenningsproject over het welzijn en de geestelijke gezondheid van doctorale onderzoekers. In haar publicatie 'What do research staff do next?' heeft ze het over de loopbanen van postdoctorale onderzoekers die de academische wereld verlaten. Ze beheert twee grootschalige enquêtes die naar de opvattingen en ervaringen van onderzoekers peilen: de Careers in Research Online Survey (CROS) en de Principal Investigators and Research Leaders Survey (PIRLS). Van 2013 tot 2017 is ze lid van de Marie Skłodowska-Curie Actions Advisory Group van de Europese Commissie.

Dr. Jan J.H. van den Biesen, EUROPOLARIS

Jan van den Biesen is opgeleid als fysicus aan de Universiteit Leiden. Hij werkt een jaar als postdoctoraal onderzoeker aan de University of California in Berkeley. In 1983 gaat hij naar Philips om er te werken aan halfgeleideronderzoek. Drie jaar later wordt hij voor één jaar overgeplaatst naar het Central Research Laboratory van Hitachi in Tokio. Van 1990 tot 1992 is hij bij Philips verantwoordelijk voor de contacten met de Nederlandse overheid over de deelname van Philips aan nationale R&D-programma's.

In 1997 ontwikkelt hij het Philips-beleid rond publiek gefinancierde R&D-programma's in samenwerkingsverband en coördineert hij de wereldwijde deelname van Philips aan die programma's. Sinds 2000 is hij vicepresident van Philips Research. In 2007 komt hij aan het hoofd te staan van de publieke R&D-programma's. In mei 2017 wordt hij onafhankelijk adviseur en richt hij EUROPOLARIS op - European Policy Advice and Research & Innovation Strategies.

Dr. Jacqueline M. Olich, RTI International

Jacqueline Olich is beheerder, opvoeder, auteur, spreker en ondernemer met ervaring in de opzet van partnerschappen en de ontwikkeling van innovatieve interdisciplinaire projecten. Als Senior Director of University Collaborations bij RTI International leidt ze het University Collaboration Office (UCO) van het instituut. Dat werkt als katalysator en draaischijf voor outreach op universitair niveau en ontwikkelt en beheert partnerschappen met toonaangevende academische instellingen.

Ze richt netwerken op om ideeën en mensen te verbinden, houdt toezicht op het RTI University Scholars Program en het RTI Internship Program en is verantwoordelijk voor een onderzoeksportfolio van 49 miljoen dollar dat de universiteiten uit North Carolina met elkaar delen. In 2017 krijgt ze van het Triangle Business Journal de Women in Business Award voor haar inzet rond mentorschap. Ze is universitair adjunct-hoofddocent in het UNC Gillings School of Global Public Health Leadership Program.

Dr. Barbara Janssens, German Cancer Research Center (DKFZ)

Barbara Janssens is sinds 2011 loopbaanmanager bij het Duitse kankeronderzoekscentrum DKFZ in Heidelberg. In Gent studeert ze eerst biotechnologie aan het VIB, waarna ze onderzoek doet aan het biomedisch centrum van de Uppsala Universitet in Zweden, het European Molecular Biology Laboratory in Heidelberg en het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam. Na haar postdoctoraal onderzoek in moleculaire biologie en celbiologie aan het Institut Curie in Parijs werkt ze van 2005 tot 2010 voor Wiley-Blackwell. Ze was hoofdredacteur en cohoofdredacteur van het Biotechnology Journal en beheerder van de tijdschriften Lipid Sciences en Engineering in Life Sciences. Van 2007 tot 2017 geeft ze als freelancer regelmatig workshops over wetenschappelijk schrijven en volgt ze verschillende management- en leiderschapstrainingen: in 2009 het Führungkolloquium Wiley, in 2015 de Advanced-Lehrgang für erfahrene Wissenschaftsmanagerinnen aan het Zentrum für Wissenschaftsmanagement en in 2017 de Führungswerkstatt aan het DKFZ.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De poëzie van wetenschap

Wat hebben poëzie en wetenschap met elkaar gemeen? Wat u te weten komt in deze lezing: schreven wetenschappers poëzie? En hoe kunt u poëzie gebruiken om de relatie tussen wetenschap en samenleving beter te begrijpen? Om te entertainen en te inspireren presenteert dr. Sam Illingworth ook een selectie van wetenschappelijke poëzie.

Locatie: Darwin

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Dr. Sam Illingworth, Manchester Metropolitan University

Dr. Sam Illingworth is hoofddocent wetenschapscommunicatie aan de Manchester Metropolitan University in Groot-Brittanië. Door poëzie en spelletjes te gebruiken, onderzoekt hij hoe hij een dialoog kan ontwikkelen tussen wetenschappers en niet-wetenschappers. U komt meer over Sam en zijn onderzoek te weten door zijn website te bezoeken: www.samillingworth.com.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Interviewtraining

Tijdens deze training leert u de juiste technieken om interviews met glans te doorstaan. U leert hoe u uw boodschap helder formuleert, en hoe u er baas over blijft. Het vergroot de kans dat de media uw boodschap juist vertellen. We kijken naar verbale en non-verbale communicatie. En we leren u hoe u wetenschappelijke inzichten in heerlijk heldere taal vertaalt.

Locatie: Nightingale 2

Start
13:15
Einde
15:50

Gastsprekers

Lieven De Maertelaere, Belga

Lieven De Maertelaere werkt al sinds 2007 bij Belga News Agency. Eerst als Newsmanager, sinds vorig jaar is hij Manager Media. Voor hij bij Belga terechtkwam was hij onder meer aan de slag bij Qmusic als eindredacteur voor het radionieuws. Lieven is ook één van de docenten van de workshops van Belga. Hij geeft vooral mediatraining. 

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Je wilt een bedrijf oprichten? Het spin-outspel

Misschien speelt u er net zoals vele andere onderzoekers en ingenieurs zelf mee: een bedrijf starten op basis van hun eigen onderzoek of uitvindingen. De beloning is groot. U ziet uw eigen ideeën werkelijkheid worden – levens redden of onze planeet redden. En als het meezit, kunt u er ook nog rijk mee worden.

Maar het is moeilijker dan het lijkt. U moet uitdokteren wie eigenaar is van de uitvinding, wie ze zou willen kopen, hoe u ze bij de kopers krijgt, hoeveel geld het u zal kosten om verder te gaan en wie – behalve uzelf – al dat werk zal doen. U kunt failliet gaan. Of u kunt immens succesvol worden: denk maar aan Google – een spin-out van Stanford University.

Interesse om een bedrijf op te richten? Probeer het eerst op maat in deze workshop, geleid door specialisten in spin-outbedrijven. Ze bedachten een spel om de uitdagingen te illustreren waarmee u te maken krijgt wanneer u uw eigen bedrijf opricht.

Moderator: Richard Hudson, Science/Business

Locatie: Gorilla 5

Start
13:15
Einde
15:50

Gastsprekers

Patrick Vankwikelberge, Universiteit Gent

Patrick Vankwikelberge joined Ghent University’s Tech Transfer Office to help grow its startup pipeline. Prior to UGent he worked in electronics industry, including positions in Belgium, France and the US. His 20 years of industrial experience mainly covers communication systems and microelectronics gained with companies like Alcatel, STMicroelectronics, and Barco. He was mainly involved with new product introductions, M&A, and partnering with various startups. In 2005 he co-founded Essensium, an IMEC spin-off that raised 7M€ in funding and that focused on real time location systems. He further also served as non-executive director of Sigasi, an electronic design automation startup, and as investment manager for UGent’s Baekeland seed fund. Patrick holds MScEE and PhD degrees from UGent and an MBA degree from the Vlerick Business School.

Richard Hudson, Science/Business

Richard Hudson is al meer dan 30 jaar een van de toonaangevende wetenschaps- en technologiejournalisten in Europa. In 2004 richt hij Science Business Publishing Ltd. mee op, een media- en communicatiebedrijf met vestigingen in Londen en Brussel. Het richt zich op onderzoek en innovatie in Europa. Op dit moment is hij er hoofdredacteur en vicevoorzitter van de raad van bestuur. Hij begint zijn carrière bij de Boston Globe. Daarna werkt hij 25 jaar voor The Wall Street Journal als journalist en technologieredacteur en van 1997 tot 2003 als hoofdredacteur van de Europese editie.

 

Samen met de beroemde Yale/IBM-wiskundige Benoît Mandelbrot schrijft hij een boek over hoe slechte wiskunde op Wall Street tot grote verliezen lijdt. The (Mis)Behavior of Markets: A Fractal View of Risk, Ruin and Reward is nu een bestseller in 13 talen. Het boek won de Business Book of the Year Award op de Frankfurter Buchmesse van 2004. Volgens Die Zeit las Angela Merkel het boek na de crash van 2008 en vernoemde ze het 'opnieuw en opnieuw in gesprekken'. Hij is een Harvard-alumnus, voormalige Knight Fellow van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en woont in Brussel.

Jurgen Joossens, Universiteit Antwerpen

Jurgen Joossens is head of the Valorisation Office. The core mission of this unit is to support researchers in the protection and exploitation of scientific knowledge. The intellectual property of our university is managed by the Valorisation Office. The valorisation team disseminates the available knowledge and technology and searches for the most suitable valorisation trajectory. This can be either through a license on our intellectual property to a private partner or a  research collaboration and / or by setting up a own spin-off company. The team also provides our researchers with training on entrepreneurship and intellectual property management. The Valorisation Office manages the Industrial Research Fund (IOF) and reports to the Flemish government.

Rudi Cuyvers, KU Leuven

Dr. Rudi Cuyvers is an Innovation Manager at KU Leuven R & D. He is the head of the Spin-offs & Innovation unit, which supports spin-off creation & growth and stimulates the university-industry interaction. He has been involved in the start-up of more than 15 spin-offs, is member of the board of directors in several companies and is an active partner in several network organizations that promote innovation and high-tech entrepreneurship (such as Leuven.Inc, DSP-Valley, Leuven Security Excellence Consortium). He is also actively involved in a number of European projects. He has been coordinator of the EC-supported Spinnova Paxis project and is an active partner in CREA, the network of seed capital funds, and GlobalStart, a project supporting the internationalization process of spin-off companies. Dr. Rudi Cuyvers holds a Ph.D. in Electronics (KU Leuven) and an MBA degree (Flanders Business School).

Steven Van Hoof, Universiteit Hasselt

Marc Goldchstein, Vrije Universiteit Brussel

Marc Goldchstein (1958) is een Handelsingenieur (VUB). Na zijn studies deed hij aan de VUB onderzoek rond (academisch) ondernemerschap. Hij zette dit in de praktijk door SoftCore, één van de eerste start-ups vanuit de VUB, mee op te richten. Hij was vervolgens betrokken bij twee andere technologie ventures: RAM Mobile Data en Enfocus Software (deze laatste een Trends Gazelle); hij vervulde daarbij managementfuncties in Marketing, Sales en Product Management. Sinds 2004 werkt hij terug aan de VUB als praktijkdocent ondernemerschap en als lid van de TechTransfer afdeling van de VUB waar hij onder meer startende ondernemers opleidt en coacht.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Presenteer je onderzoek met impact

Het leven is te kort voor slechte presentaties, niet? Tijdens deze workshop krijgt u heel wat tips en voorbeelden voorgelegd over hoe u duidelijke en overtuigende onderzoekspresentaties moet opstellen. Op het menu:

Toon Verlinden gaat aan de slag met presentaties die hij van u en andere deelnemers toegestuurd kreeg. Zo werken we met voorbeelden die voor de hele groep relevant zijn. 

Locatie: Toucan 2

Start
13:15
Einde
15:50

Gastsprekers

Toon Verlinden, The Floor is Yours

In 2012 richtten Toon Verlinden en Hans Van de Water samen The Floor is Yours op (LINK: http://www.thefloorisyours.be). Sindsdien trainden ze duizenden onderzoekers in het geven van effectieve presentaties. Want het leven is te kort voor slechte presentaties, toch? 

Toon Verlinden is internationaal presentatiecoach en expert in wetenschapscommunicatie. Hij is daarnaast freelance wetenschaps- en reisjournalist en de organisator van het wetenschapsfestival Sound of Science (LINK: http://www.soundofscience.be

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Schrijven voor niet-vakgenoten en pers

Wie als wetenschapper voor ‘het grote publiek’ schrijft, stelt zich geen gemakkelijke opdracht. Als je vasthoudt aan een academische schrijfstijl en alleen de moeilijke woorden verklaart, haakt je lezer af. Maar je wil ook niet té simplistisch overkomen.

Tijdens deze opleiding krijg je praktische handvaten om zelf een persbericht, blog, opiniebijdrage, nieuwsbriefartikel, of andere populairwetenschappelijke tekst te schrijven. Ook wie beter wil bijdragen aan teksten van de persverantwoordelijke en (wetenschaps)journalisten, komt aan zijn trekken.

Concreet werken we met voorbeelden, met de korte tekst die je zelf vooraf schrijft en met schrijf- en bespreekopdrachten over je eigen kernboodschap en openingsparagraaf.

 

We concentreren we ons op:

 

fishgrowfeet.be

Locatie: Gorilla 2

Start
13:15
Einde
15:50

Gastsprekers

Ann De Ron, FishGrowFeet

Sinds 2008 train ik onderzoekers in populairwetenschappelijk schrijven aan de UGent, VUB, UHasselt, KU Leuven, de Summer School Wetenschapscommunicatie zeg ‘t eens en de Vlaamse PhD Cup.

Ik werkte 10 jaar als journalist voor onder meer De Morgen, Knack, MO*Magazine en Natuur & Techniek wetenschapsmagazine (nu de Nederlandstalige editie van New Scientist). Ik coördineerde WeCom, een communicatieproject voor wetenschappers.

Van opleiding ben ik Licentiaat Biologie, aangevuld met een BaNaBa Intercultureel Management.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen!

Burgerwetenschap of citizen science: de Vlaamse Wetenschapsagenda is een initiatief dat daarmee verband houdt. Op Kennismakers 2018 stellen we het officieel voor. Maar wat houdt burgerwetenschap zoal in? Zijn er bepaalde valkuilen? Hoe kunnen we zulke initiatieven financieren? Meer daarover in dit wetenschapsdebat.

Citizen science is niet nieuw. Toch zien we sinds het aantreden van Carlos Moedas als Europees Commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie het begrip meer en meer opduiken in de media en op discussiefora rond wetenschap. In een tijdperk waarin we volop over open data en open access debatteren, krijgt citizen science als belangrijk onderdeel van open wetenschap steeds meer gehoor.

Want burgers betrekken bij het wetenschappelijke proces: het heeft heel wat voordelen voor de wetenschap én de maatschappij. Aan de ene kant laat burgerwetenschap wetenschappers toe om onder andere op grote schaal data te verzamelen en te analyseren. Aan de andere kant creëert het betrokkenheid, draagvlak en vertrouwen bij de burgers.

Moderator: Dr. Jan Seys, communicatieverantwoordelijke VLIZ

Locatie: Okapi 3

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Prof. Roeland Samson, Universiteit Antwerpen

Roeland Samson is hoogleraar milieu- en stadsecologie aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek focust zich onder andere op het inzetten van groen in stedelijke gebieden, voornamelijk met betrekking tot het verbeteren van de luchtkwaliteit en het stedelijk microklimaat. Bovendien bestuderen hij en zijn team het gebruik van milieumagnetische technieken voor luchtkwaliteitsmonitoring aan de hand van planten. In 2014 was hij de initiator en coördinator van het AIRbezen-project dat citizen science op de kaart zette in Vlaanderen. Ondertussen bouwde hij en zijn team een grote expertise uit in citizen science aan de hand projecten zoals Curieuzeneuzen en AIRbezen Oost-Vlaanderen. De resultaten van deze projecten werden steeds breed gecommuniceerd naar pers, burgers en beleidsmakers en hebben een duidelijke maatschappelijke impact.

 

Jo Decuyper, algemeen directeur RVO Society

Jo Decuyper studeert natuurkunde en informatica aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij behaalt een master in de theoretische natuurkunde en een bachelor in kunstmatige intelligentie. Hij doet onderzoek in verschillende domeinen: onder andere niet-lineaire partiële differentiaalvergelijkingen, neurale netwerken, genetische algoritmes, computeralgebrasystemen, parallelle berekeningen en kwalitatieve fysica. Nadat hij zijn doctorstitel in de wetenschappen heeft behaald, begint hij in 1993 voor de Vlaamse overheid te werken. Hij wordt er als afdelingshoofd wetenschapsbeleid verantwoordelijk voor beleidsonderzoek, wetenschapscommunicatie en internationale wetenschappelijke samenwerking.

 

In 2000 gaat hij naar imec, waar hij de Roger Van Overstraeten Society (RVO-Society) start. De RVO-Society wil de kloof dichten tussen het moderne technologische onderzoek en het onderwijs. De centrale focus ligt op het maatschappelijke belang van technologie en wetenschap. En dan vooral op de uitdagingen die klimaatverandering en de behoefte aan een zorgzamere, inclusieve samenleving met zich meebrengen. Onlangs stelde de Vlaamse overheid de RVO-Society aan als coördinator van het nieuwe kenniscentrum voor citizen science. Een taak die Jo met veel enthousiasme heeft opgepakt.

Maike Weißpflug, Museum für Naturkunde Berlin

Maike Weißpflug studeert politieke wetenschappen, filosofie en Duitse literatuur aan de RWTH Aachen University. In haar proefschrift heronderzoekt ze de politieke filosofie van Hannah Arendt en haar bevrijdende houding tegenover de wereld. Nu is ze onderzoeker aan het Museum für Naturkunde Berlin, waar ze de veranderingen van het wetenschapssysteem op het vlak van citizen science en open science verkent. Als politiek theoreticus van opleiding werkt ze ook aan de relaties tussen de mens en de natuur en het debat over het antropoceen. De nadruk ligt daarbij op de veranderende publieke rol van natuurhistorische musea.

Hans Van de Water, Coördinator Vlaamse Wetenschapsagenda

Hans Van de Water coördineert de Vlaamse Wetenschapsagenda voor het FWO. Daarnaast is hij internationaal presentatiecoach en expert wetenschapscommunicatie. Met zijn bedrijf The Floor is Yours traint hij onderzoekers en professionals om effectieve presentaties te brengen. Daarnaast is hij de oprichter van De Wetenschapsbattle/Battle of the Scientists, een wedstrijd waarbij onderzoekers hun werk aan lagereschoolkinderen presenteren. Samen met Toon Verlinden schreef hij het boek ‘The Floor is Yours: leren presenteren van brainstorm tot applaus’.

Dr. Jan Seys, communicatieverantwoordelijke VLIZ

Dr. Jan Seys is communicatieverantwoordelijke bij het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) en voormalig voorzitter van het European Marine Board Communications Panel (2010-2017). Als marien bioloog startte hij zijn carrière in Belgisch en Nederlands zee- en estuarien onderzoek (10 jaar) en als manager (2 jaar) van het bilaterale samenwerkingsproject zeewetenschappen tussen Kenia en België. Sinds 2000 verdiepte hij zich bij VLIZ in wetenschapscommunicatie en -educatie. Vanuit een specifieke interesse in het betrekken van het breed publiek, is hij de motor achter twee zeegebonden Citizen Science projecten in België (‘SeaWatch-B’ en de ‘Grote Schelpenteldag’). Dr. Seys is ook een van de pioniers van de Ocean Literacy beweging in Europa en organisator van o.a. de First Conference on Ocean Literacy in Europe (12 oktober 2012, Brugge) en CommOCEAN 2016.

Marc Goldchstein, Vrije Universiteit Brussel

Marc Goldchstein (1958) is een Handelsingenieur (VUB). Na zijn studies deed hij aan de VUB onderzoek rond (academisch) ondernemerschap. Hij zette dit in de praktijk door SoftCore, één van de eerste start-ups vanuit de VUB, mee op te richten. Hij was vervolgens betrokken bij twee andere technologie ventures: RAM Mobile Data en Enfocus Software (deze laatste een Trends Gazelle); hij vervulde daarbij managementfuncties in Marketing, Sales en Product Management. Sinds 2004 werkt hij terug aan de VUB als praktijkdocent ondernemerschap en als lid van de TechTransfer afdeling van de VUB waar hij onder meer startende ondernemers opleidt en coacht.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Maakt kunst ons gelukkiger?

Meer info volgt binnenkort.

Moderator: Kathleen Bracke, Universiteit van Vlaanderen

Locatie: Nightingale 1

Start
13:15
Einde
14:30

Gastsprekers

Ben Verhoeven, Universiteit Antwerpen

I am currently a science communicator and improviser at my own company ERLNMYR. Previously, I was a researcher in the field of computational linguistics at the CLiPS Research Center, which is part of the Department of Linguistics at the University of Antwerp. My work focused mostly on author profiling and developing deeper linguistic features to use for text classification. Apart from that, I have done research on the automatic semantic categorization of noun compounds. Due to a research stay in South Africa, I had also taken an interest in the Afrikaans language.

Kathleen Bracke, Universiteit van Vlaanderen

Bart Keunen, Universiteit Gent

Bart Keunen, PhD, is professor in Comparative Literature at Ghent University, Belgium. He teaches graduate and postgraduate courses in European Literary History, Sociology of Literature and Comparative Literature. He studied philosophy in Louvain and literary criticism in Ghent, Berlin and Klagenfurt. He obtained his Ph.D. degree with a dissertation on Representing the Metropolis: A Culture-Sociological Approach to City Images, Chronotopes and Artistic Projects in Literary Prose between 1850 and 1930 (Ghent, 1997). He is president of the Belgian Society for General and Comparative Literature (since September 2000) and co-director of the interdisciplinary Ghent Urban Studies Team (GUST; since January 2002).

Kathleen Coessens, Koninklijk Conservatorium Brussel

Kathleen Coessens is filosoof en musicus. Wetenschap en kunst, creativiteit en culturele representaties en impliciete, lichamelijke en zintuiglijke kennis fascineren haar. Ze behaalt een diploma in piano aan de École Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs en in kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Aan de Vrije Universiteit Brussel promoveert ze bij Jean Paul Van Bendegem tot doctor in de filosofie. Die studies combineert ze in haar artistiek onderzoek. Dat leidt tot belangrijke publicaties als The Artistic Turn – samen met D. Crispin en A. Douglas – in 2009 en Experimentation in and beyond Music in 2017. 

Aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen begeleidt ze doctoraatsstudenten in de kunsten. In 2014 lanceert ze aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de onderzoeksgroep Collaborative Research in Performance - Reimagining Embodiment, Art and Learning (CORPoREAL) en in 2015 aan het Koninklijk Conservatorium Brussel de onderzoeksgroep Knowing and Learning in Artistic Practices (KLAP). Nationaal en internationaal steunt ze verschillende artistieke projecten. Sinds 2017 is ze directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze ook lesgeeft in artistieke onderzoekspraktijken. 

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De impact van klimaatverandering op ecosysteemdiensten

De klimaatverandering treft ons nu al. We worden geconfronteerd met de rechtstreekse effecten: overstromingen, stormen, droogteperiodes, hittegolven en orkanen komen regelmatiger voor. Maar dat is nog maar het topje van de smeltende ijsberg. De klimaatverandering heeft een verborgen invloed op ons leven: ze verandert de manier waarop ecosystemen functioneren. Verschillende van die functies hebben een rechtstreekse of onrechtstreekse invloed op onze samenleving. We noemen ze ecosysteemdiensten: bijvoorbeeld c-sekwestratie, voedselproductie of de kringloop van voedingsstoffen. Hun maatschappelijke impact kunnen we financieel vastleggen.

Daarom is het cruciaal om te weten hoe klimaatverandering die ecosysteemfuncties en -diensten beïnvloedt. Zo kunnen we beslissen wanneer en hoe we ze zelf beheren en kunnen we de economische gevolgen voor de maatschappij voorspellen. In deze sessie bespreken we recente ontwikkelingen in de effecten die klimaatverandering op ecosysteemdiensten heeft, net als ontwikkelingen in de bepaling van hun economische waarde.

Moderator: François Rineau, Universiteit Hasselt

Locatie: Okapi 3

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

François Rineau, Universiteit Hasselt

Francois Rineau is een tenure track hoogleraar microbiële ecologie aan het Centrum voor Milieukunde (CMK) aan de Universiteit Hasselt. Na een doctoraat aan INRA Nancy in Frankrijk heeft hij ruim twee jaar een postdoctorale aanstelling aan de Lund University in Zweden en nog eens 3 jaar aan de Universiteit Hasselt. Voor hij als ZAP wordt aangesteld aan de Universiteit Hasselt is hij docent in het Museum National d'Histoire Naturelle in Parijs.

 

Zijn expertise ligt in de ecologie van bodemmicroben, in het bijzonder hoe die bijdragen aan ecosysteemdiensten. Voor de beantwoording van deze biologische vraag past hij verschillende methodes toe: enzymtesten, genomica, transcriptomen, metagenomica en een reeks spectroscopische instrumenten, variërend van in-vitro-onderzoek tot veldwerk door het gebruik van microkosmossen. Op dit moment is hij onderzoekshoofd van de nieuwe, hightech infrastructuur van de Universiteit Hasselt, de Ecotrons. Daar houdt hij zich bezig met het effect van klimaatverandering op het functioneren van ecosystemen en ecosysteemdiensten. Zijn voornaamste interesse ligt in de rol die bodemmicroben spelen in hoe ecosysteemprocessen reageren op klimaatverandering. Daarnaast is hij bezig met de creatie van een internationaal en interdisciplinair netwerk van onderzoekers (zoals klimatologen, ecologen, bodemvoedingsspecialisten, hydrologen, milieueconomen, ...) om dat thema zo grondig mogelijk aan te pakken.

Patrick Meire, Universiteit Antwerpen

Patrick Meire studied biology at the University of Ghent. He started his PhD work at the Laboratory of Animal Ecology, Nature Conservation and Biogeography of the University of Gent first with a research grant from the Belgium National Fund for Scientific Research, later as a research assistant. In 1990 he became senior researcher at the Institute of Nature Conservation, a research Institute of the Flemish Government. Since 1995 he holds the chair of Integrated Water Management at the Institute of Environmental Studies of the University of Antwerp (part time visiting professor) and since 1999 he is full time professor at the University of Antwerp, Department of Biology and head of the ecosystem research group. Since 2008 he is also chairman of the institute of environmental sciences and sustainable development of the University of Antwerp.

Katarina Hedlund, Lund University

Katarina Hedlund obtained a master of Science in Biology from Linköping university, and a PhD in Animal Ecology from Lund university. Her research in soil ecology can currently comprise anything from molecular studies of functional genes and interactions among microorganisms to above- and below ground interactions that involves studies of soil biodiversity and ecosystem services on large scale levels. The concept of ecosystem services and how we can value them use their value in promoting sustainable use of soils and agricultural biodiversity is a key focus of her current research.

Michael MacDonald, RSPB Centre for Conservation Science

Michael MacDonald is Australiër en werkt sinds 2005 voor de Britse Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). In eerste instantie werkte hij daar mee aan de monitoring van agromilieumaatregelen en het onderzoek naar het fokken van kieviten. Recent was hij nauw betrokken bij het werk van de RSPB rond ecosysteemdiensten in het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Samen met collega's van BirdLife International en Cambridge University zit hij in de stuurgroep van TESSA (Toolkit for Ecosystem Service Site-based Assessment). In een van zijn lopende projecten onderzoekt hij waarom boeren zich engageren om hun land en activiteiten met aandacht voor het behoud van fauna en flora te beheren.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De uitdaging om CO2 terug uit de atmosfeer te halen

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moeten we tegen 2070 CO2 actief terug uit de atmosfeer halen. Om dat waar te maken, hebben we negatieve uitstoottechnologieën nodig die de CO2 op een technisch betrouwbare, economisch kosteneffectieve en maatschappelijk aanvaardbare manier terugdringen. Maar hoe moeten we die ontzagwekkende maatschappelijke uitdaging aanpakken? In deze sessie delen toonaangevende internationale experts hun nieuwste ideeën en onderzoek over de mogelijkheden, uitdagingen en risico's die de opwekking van negatieve uitstoot met zich meebrengt.

De achtergrond hiervoor: de groeiende steun die het klimaatstabiliseringsbeleid krijgt van beleidsmakers, industriële leiders en het grote publiek. Want het bewijs groeit dat een onvervalste klimaatverandering immense risico's en kosten met zich meebrengt. Dit groeiende momentum zorgde ervoor dat alle partijen in Parijs zich ertoe verbonden om de temperatuurstijging wereldwijd onder de 2 °C te houden. Ze blijven inspanningen leveren om de klimaatopwarming onder de 1,5 °C te houden.

Dat zette de maatschappij meteen ook voor een grote uitdaging. Het huidige klimaatbeleid is in de eerste plaats gericht op beperking: voorkomen dat broeikasgassen in de atmosfeer terechtkomen. Scenario-analyses en modelprognoses tonen aan dat traditionele beperking alleen niet genoeg is. In scenario's die uitgaan van de doelstellingen van Parijs moet tegen 2070 de wereldwijde uitstoot negatief worden en moeten we CO2 dus ook actief terug uit de atmosfeer halen.

Moderator: Filip Meysman, Universiteit Antwerpen

Organisator: Filip Meysman, Universiteit Antwerpen en Ivan Janssens, Universiteit Antwerpen

Locatie: Toucan 1

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Prof. David Beerling, Leverhulme Centre for Climate Change Mitigation, University of Sheffield

Director of the Leverhulme Centre for Climate Change Mitigation and Sorby Professor of Natural Sciences, David Beerling is an internationally renowned expert on the co-evolution of plants and the environment over the past half a billion years. A botanist by training, he pioneered a cross-disciplinary research approach that exploits experimental and theoretical techniques from the life sciences and physical sciences to offer insight into the influence of plants on the Earth’s climate. By combining evidence from fossilised plants, experiments on living plants and computer modelling, David continues to enhance our understanding of plant evolution and its influence on the climate, atmospheric chemistry and geochemical cycles of the past. His work is gaining increasing relevance to understanding current and future global climate change.

Michael Obersteiner, International Institute for Applied Systems Analysis

Michael Obersteiner is de projectleider van het Ecosystems Services and Management (ESM) Program aan het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in het Oostenrijkse Laxenburg. 10 jaar geleden richtte hij een bescheiden interdisciplinaire modelleringsgroep aan het IIASA op. Ondertussen telt zijn onderzoeksteam 100 personeelsleden en dat maakt de afdeling de grootste modelleringscluster op het gebied van landgebruik en plattelandsontwikkeling ter wereld.

 

Obersteiner is de hoofdonderzoeker en bedrijfsleider van ruim 30 internationale projecten in uiteenlopende beleids- en onderzoeksgebieden die zich voornamelijk richten op de ontwikkeling van duurzame ontwikkelingstrajecten die onderhevig zijn aan klimaatrisico’s. Hij diende ook als gedetacheerd deskundige voor de Group on Earth Observations (GEO) bij de World Meteorological Organization (WMO) in Genève. Daar begeleidde hij een project dat de socio-economische voordelen van aardewaarnemingssystemen onder de loep nam. Daarnaast was hij adviseur bij verschillende nationale en internationale organisaties waaronder de Europese Commissie, het WNF, de OESO en de Wereldbank.

 

Hij heeft ruim 250 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan (H-index: 61 op Google Scholar) in verschillende wetenschappelijke disciplines. Op dit moment werkt hij in het International Resource Panel (IRP) van het VN-Milieuprogramma (UNEP), is hij de hoofdauteur van twee hoofdstukken van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) en werkt hij mee aan het Global Assessment-rapport van het United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR).

Filip Meysman, Universiteit Antwerpen

Prof. dr. ir Filip Meysman is full professor within the Department of Biology at University of Antwerp (Belgium). Within the Global Change Ecology Excellence Centre, his research focuses on biogeochemical cycling, the large-scale interactions between biology, chemistry and geology. Amongst other topics, his research focuses on how marine ecossytemes can be used to extract CO2 from the atmosphere (negative CO2 emissions) and he investigates the intriguing and exciting phenomenon of microbial electricity in the ocean floor. As part of scientific outreach activities, he is coordinator of the citizen science project CurieuzeNeuzen.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Grensonderzoek naar migratie en asiel

Migratie en asiel zijn fenomenen die verschillende dimensies in tijd en ruimte hebben. Ze hebben onderzoekers in uiteenlopende disciplines decennialang beziggehouden. Recente gebeurtenissen hebben de belangstelling voor dit onderzoek opnieuw doen toenemen. In deze sessie krijgt u een overzicht van een breed spectrum aan fundamenteel onderzoek waarmee we de oorzaken en gevolgen van migratie en asiel beter willen begrijpen.

Moderator: Prof. Angela Liberatore, European Research Council Executive Agency

Locatie: Okapi 2

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Prof. Ilse Derluyn, Universiteit Gent

Ilse Derluyn promoveerde in de pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent en is nu als universitair hoofddocent verbonden aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, waar ze vakken geeft binnen migratie- en vluchtelingstudies. Haar onderzoek concentreert zich vooral rond het psychosociale welzijn van alleenstaande minderjarige asielzoekers, migranten- en vluchtelingenkinderen, kinderen die door oorlog zijn getroffen, slachtoffers van mensenhandel en kindsoldaten. Ze is ook actief betrokken bij de ondersteuning van vluchtelingen en mensen die met vluchtelingen of migranten werken, bij beleidsonderzoek en bij beïnvloeding van beleidsvorming. Ze kreeg een ERC-Starting Grant en coördineert een internationaal H2020-project. Ze heeft meer dan 100 wetenschappelijke artikelen en meerdere boeken op haar naam staan. Ze is hoofd van het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR) en mededirecteur van het Centre for Children in Vulnerable Situations (CCVS).

Prof. Maria Koinova, University of Warwick

Hala El Moussawi, Vrije Universiteit Brussel

Hala El Moussawi is doctoraatsstudent en heeft een FWO-beurs. Ze heeft een achtergrond in de architectuur: in 2013 behaalt ze een bachelor in de architectuur aan de Lebanese University en in 2015 een 4Cities-master in Urban Studies (een programma waarin 6 universiteiten samenwerken: de Université Libre de Bruxelles, Vrije Universiteit Brussel, Universität Wien, Københavns Universitet, Universidad Autónoma de Madrid en Universidad Complutense de Madrid).

 

Ze onderzoekt de geografische locaties van Syrische en Iraakse vluchtelingen na hun aankomst in België tijdens hun zoektocht naar huisvesting en werk. Ze betoogt dat het perspectief van vluchtelingen en hun ervaringen te weinig onderzoeksaandacht krijgen en pleit voor een langetermijnstudie die meerdere vluchtelingen volgt in hun traject door België. Ze argumenteert dat deze trajecten niet alleen afhangen van de karaktereigenschappen van de individuele vluchtelingen, maar ook van de wisselwerking tussen nationale en lokale beleidsvoering, migrantennetwerken en een maatschappelijk ondersteuningsnetwerk in verschillende gebieden. Deze drie componenten vormen de basis voor het lokale vluchtelingenbeleid dat ze met haar project in kaart wil brengen. Daarmee wil ze de uitzonderlijke Belgische context verklaren waarin Syrische en Iraakse vluchtelingen zich verplaatsen.

 

Haar onderzoeksinteresses breiden zich ook uit naar het begrijpen van informele netwerken en gebruiken. Tijdens haar master bestudeerde ze het informele openbaar vervoer in Beiroet en Napels en hoe dat zich verhoudt tot de notie van ‘het recht op de stad’, toe-eigening en zelfbestuur. Ze volgt wanneer mogelijk ook vragen rond stedelijk activisme en migratieactivisme in Brussel en Beiroet op.

Prof. Dirk Jacobs, Université Libre de Bruxelles

Dirk Jacobs (°1971) is gewoon hoogleraar sociologie aan de Université libre de Bruxelles (ULB), waar hij directeur is van de Group for Research on Ethnic Relations, Migration and Equality (GERME). Hij is gespecialiseerd in migratie- en integratiebeleid en onderwijssociologie. Jacobs doctoreerde in 1998 aan de Universiteit Utrecht en was nadien ondermeer als FNRS post-doctoraal onderzoeker verbonden aan de KULeuven. Hij is laureaat van een ERC-grant en zetelde in evaluatiecommissies van FNRS, FWO, NWO, Swedish Research Council, Finnish Academy and ERC.

Lino Paula, Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERCEA)

Lino Paula staat aan het hoofd van de sector sociale wetenschappen van de wetenschapsafdeling van het Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERCEA). Hij is er in het kader van het Excellence-programma van Horizon 2020 medeverantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van evaluaties, selecties, monitoring en oproepen tot het indienen van voorstellen voor projecten.

Voor hij ERCEA vervoegt, is hij teamleider en beleidsmedewerker bij het Directoraat-generaal Onderzoek en Innovatie (DG RTD) van de Europese Commissie. Zijn verantwoordelijkheden daar: het EU-beleid rond bio-economie, de activiteiten van het programma ‘Wetenschap met en voor de samenleving’ en de activiteiten van het programma ‘Socio-economische wetenschappen en menswetenschappen’ (SSH).

 Hij begint zijn carrière met functies aan verschillende universiteiten in Nederland en werkt aan uiteenlopende internationale projecten en studies over het bestuur van de biowetenschappen. Hij focust zich in het bijzonder op bio-ethiek en de betrokkenheid van het publiek bij het beleid. Aan Universiteit Leiden behaalt hij een master in de scheikunde, aan The University of Sheffield een master in de ethiek en aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert hij tot doctor in de science and technology studies.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Baanbrekend onderzoek leidt tot maatschappelijke meerwaarde

Een van de belangrijkste redenen om onderzoek te subsidiëren met overheidsmiddelen? De verwachting dat zo’n onderzoek dankzij nieuwe kennis uiteindelijk tot nieuwe toepassingen leidt die de samenleving een meerwaarde geven. Die meerwaarde kan economisch zijn – bijvoorbeeld nieuwe investeringen en/of bijkomende tewerkstelling –, maar ook zuiver maatschappelijk. Of een mix van beide.

In deze sessie gaan we in op verschillende vragen over de impact van onderzoek op de maatschappij. Hoe kunnen we onderzoek meer doen opbrengen voor de samenleving? Welke rol moeten subsidie-agentschappen spelen? Hoe meten we de impact? En wat is de beste manier om de resultaten bekend te maken?  

Moderator: Prof. Koenraad Debackere, ECOOM

Organisator: FWO

Locatie: Gorilla 4

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Dr. Steven Hill, Higher Education Funding Council for England

Steven Hill is Director of Research bij Research England, een raad die UK Research and Innovation steunt en advies geeft. Hij is er verantwoordelijk voor de financiering en beoordeling van onderzoek, open onderzoek, publieke betrokkenheid en impact. Daarnaast is hij de voorzitter van de stuurgroep voor het 2021 Research Excellence Framework. Hij start zijn carrière als universitair docent aan de universiteit van Oxford, waar hij onderzoek doet naar plantenbiologie. Daarna komt hij aan het hoofd te staan van de Strategy Unit van Research Councils UK en heeft hij verschillende functies bij het Department for Environment, Food and Rural Affairs. Hij werkt er aan empirisch onderbouwde beleidsvorming. Van daaruit gaat hij naar de Higher Education Funding Council for England. Enkele jaren later zet hij de stap naar Research England.

Rudi Pauwels

Rudi Pauwels is a Belgian pharmacologist. He studied pharmaceutical sciences at the KU Leuven, and obtained a PhD with a dissertation on Development of New Anti-HIV Agents. He did research on virology at the Rega Institute for Medical Research. In 1994 he founded the Belgian biotech company Tibotec, together with his wife Carine Claeys, and in 1995 he co-founded Virco. At Tibotec he continued his work on HIV. Rudi Pauwels is also the co-founder, director and CEO of a molecular diagnostic company, Biocartis SA, based in Parc Scientifique EPFL, Lausanne, Switzerland.

Prof. Stijn Oosterlynck, Universiteit Antwerpen

Stijn Oosterlynck is universitair hoofddocent stadssociologie aan het Departement Sociologie van de Universiteit Antwerpen. Hij is voorzitter van het Centre for Research in Ecological and Social Change (CRESC) en het Antwerp Urban Studies Institute. Zijn onderzoeksdomeinen houden verband met solidariteit in diversiteit, stedelijke armoede en diversiteitsbeleid, maatschappelijke innovatie, stedelijke sociale innovatie en de herstructurering van verzorgingsstaten en stedelijke sociale vernieuwingsstrategieën. Hij coördineert van 2013 tot 2016 het SBO-project Diversiteit en Gemeenschapsvorming DieGem over plaatsgebonden vormen van solidariteit in diversiteit en is voor CSI Flanders tot 2019 de coördinator van het SBO-project Civil Society Innovation Flanders.

Filippo Addarii, Plus Value

Filippo Addarii is een van de oprichters en CEO van PlusValue, een Londens onderzoeks- en consultancybureau dat op maat gemaakte oplossingen aanbiedt om publieke en private belangen op elkaar af te stemmen. Hij richtte Nethical mee op, was Director of International Strategy bij The Young Foundation en medeoprichter en eerste uitvoerend bestuurder van het Euclid Network. De afgelopen 15 jaar heeft hij aan nationale en internationale openbare instellingen, bedrijven en non-profitorganisaties advies gegeven over innovatieve strategieën voor sociaal-economische ontwikkeling en stadsvernieuwing. In 2018 komt het laatste deel van zijn visie in zicht: de oprichting van het Impact Alliance Fund, een instrument om te beleggen met sociale impact. Daarmee werft hij nu fondsen voor een impactaandelenfonds van 80 miljoen euro.

Prof. Koenraad Debackere, ECOOM

Koenraad Debackere is sinds 1995 hoogleraar technologie en innovatiemanagement & beleid aan de KU Leuven. Hij is burgerlijk ingenieur en licentiaat managementwetenschappen. Hij was een visiting doctoraatsstudent en postdoctorale Fulbright-fellow aan de MIT Sloan School en kreeg prijzen voor de beste paper van de TIM-divisie van de American Academy of Management, van het Decision Sciences Institute en van de International Association for the Management of Technology. In 2006 krijgt hij de Prijs voor Wetenschappelijke Onderzoek van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

In 2007 wordt hij ereprofessor aan de Science Policy Research Unit van de universiteit van Sussex. Hij is gedelegeerd bestuurder van KU Leuven Research & Development (LRD) en voorzitter van Gemma Frisius, het zaaikapitaalfonds van de KU Leuven. Hij is medeoprichter en voorzitter van Leuven.Inc, het innovatienetwerk van Leuvense hightechondernemers. Sinds 2005 is hij algemeen beheerder van de KU Leuven. In 2015 wordt hij benoemd tot voorzitter van EIT Health e.V., een kennis- en innovatiegemeenschap (KIG) van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Onderzoek zonder grenzen – Internationale mobiliteit als hefboom voor je carrière

Onderzoeksmobiliteit: in een geglobaliseerde wetenschappelijke wereld wordt het alleen maar belangrijker. Steeds meer onderzoekers verblijven een deel van hun doctoraatsstudies en/of loopbaan als postdoctoraal onderzoeker in het buitenland. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van internationale mobiliteit voor uw cv en het verdere verloop van uw carrière? Hoe verloopt de integratie in uw nieuwe onderzoeksgroep?

Wordt u als onderzoeker met bepaalde hindernissen/moeilijkheden geconfronteerd in het buitenland? Kunt u een gezin en een buitenlands onderzoeksverblijf combineren? Tijdens een rondetafelgesprek met enkele ervaren onderzoekers gaan we in op deze en andere vragen over internationale mobiliteit.

De onderzoekers aan onze tafel krijgen van het FWO financiering voor een Odysseusproject of hebben een inkomend of uitgaand FWO Pegasus (2012-2016) of [PEGASUS]2 (2015-2020) postdoctoraal mandaat . Het doel van deze programma’s: buitenlands onderzoekstalent naar Vlaanderen halen en/of onderzoekers in Vlaanderen de mogelijkheid geven om een deel van hun loopbaan in het buitenland door te brengen. Ze zijn de ideale getuigen om hun ervaringen over internationale mobiliteit met u te delen.

Moderator: Erica Lutes, Fulbright Belgium

Organisator: FWO

Locatie: Okapi 3

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Iuliu Sorin Pop, Universiteit Hasselt

Iuliu Sorin Pop is hoogleraar computationele wiskunde aan de Universiteit Hasselt en de universiteit van Bergen in Noorwegen. Zijn onderzoeksinteresse: de wiskundige analyse, numerieke simulatie en opschaling van wiskundige modellen voor reactieve stroming en transport in complexe media. Enkele van zijn recente onderzoeksthema's: niet-evenwichtsmodellen voor ondergrondse stromingen, oplossing en neerslag in poreuze media en niet-isotherme stroming en transport in geothermische reservoirs.

 

Hij is een van de redacteurs van Computational Geosciences en het Journal of Numerical Analysis and Approximation Theory, en was voorzitter, covoorzitter, organisator en medeorganisator van verschillende conferenties en wetenschapsbijeenkomsten. Hij is lid van de Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM) en van de InterPore Society. Nu is hij programmadirecteur van de Activity Group on Geosciences van SIAM. In 2015 krijgt hij de InterPore Procter & Gamble Award voor Porous Media Research en in 2016 een FWO Odysseus Group I-beurs.

Susan Schlenner, KU Leuven

Susan Schlenner is universitair docent aan de KU Leuven. Haar onderzoek focust zich vooral op de plasticiteit van T-cellen. Ze besteedt haar aandacht vooral, maar niet alleen, aan regulatorische T-cellen (Treg). Haar interesse in de ontwikkeling van moleculaire en genetische hulpmiddelen om de ontwikkeling en het lot van T-cellen in levende organismen te bestuderen, gaat terug tot haar doctoraatsonderzoek. Tijdens dat onderzoek vindt ze de methodologie die nodig is om hoogstaande cellulaire en genetische studies in levende organismen uit te voeren. Ze ontwikkelt nieuwe mutante muizen die toelaten om het lot van vroege voorlopers van T-cellen in oorspronkelijke staat op te sporen. Haar werk veranderde ons inzicht in de ontwikkelingsplasticiteit van de voorlopers van T-cellen.

 

Om een ​​expert in regulatorische T-cellen te worden, sluit ze zich aan bij het laboratorium van Harald von Boehmer aan het Dana-Farber Cancer Institute (DFCI) van de Harvard Medical School. Ze kiest ervoor om de controle over het Foxp3-gen te onderzoeken, de belangrijkste transcriptiefactor die Treg produceert. Haar werk concentreert zich op Smad3, de stroomafwaartse mediator van TGF-β-signalering, en zijn bindingsplaats in de Foxp3-locus. Haar resultaten toonden als eerste aan dat eerdere gegevens op basis van niet-specifieke knock-outbenaderingen het belang van dit pad in de algemene Treg-biologie overschatten, en dat ze het bijzondere belang niet zien van de Treg die in de darmen leven.

 

Omdat ze een onafhankelijke academische carrière wil beginnen en haar onderzoeksdoelen wil bereiken, gaat ze aan de slag in het Laboratorium Genetica van Auto-immuniteit van Adrian Liston. In 2012 vraagt ze bij het FWO met succes de prestigieuze postdoctorale Pegasus-long Marie-Curie Fellowship aan om haar positie te financieren. Gespreid over enkele jaren verlaat ze het onderzoekspad van het Laboratorium Genetica van Auto-immuniteit en bouwt ze een ​​onafhankelijke ‘groep in een groep’ uit die de plasticiteit van T-cellen als focus heeft. Binnen die onderzoeksgroep zet ze een platform over genoomengineering op. Het platform gebruikt de nieuwste CRISPR-technologie in embryonale stamcellen en andere cellijnen. De groep ontwikkelt zich verder tot de transgene MutaMouse-kernfaciliteit van de KU Leuven.

Vito Adriaensens, Universiteit Antwerpen

Vito Adriaensens is visiting scholar en adjunct-assistent-professor aan het Film Department van Columbia University in New York. Hij krijgt daarvoor steun van het Onderzoekscentrum Visuele Poëtica van de Universiteit Antwerpen met een [PEGASUS]2 postdoctoraal fellowship Marie Skłodowska-Curie van het Horizon 2020-project van de EU en het Vlaamse Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

In 2017 schrijft hij samen met Steven Jacobs, Susan Felleman en Lisa Colpaert Screening Statues: Sculpture and Cinema. Hij is auteur van de monografie Velvet Curtains and Gilded Frames: The Art of Early European Cinema die nog in 2018 uitkomt en coauteur van The Actress-Manager and Early Film, een speciale uitgave van Nineteenth Century Theatre and Film. In 2019 publiceert hij een boek over The Tableau Vivant.

Zijn huidige onderzoeksproject From New Stagecraft to New Cinema: Silent Film Performs the Avant-Garde is een intermediale onderneming die de evolutie van cinema opnieuw wil definiëren tegen de achtergrond van ontwikkelingen in de historische avant-garde in de uitvoerende kunsten. Hij is ook lid van het uitvoerend comité van Domitor, de International Society for the Study of Early Cinema.

Eva-Marlene Schäfers, Universiteit Gent

Marlene Schäfers behaalt haar doctoraatstitel in de sociale antropologie aan de universiteit van Cambridge. Ze is een FWO [Pegasus]2 Marie-Curie Skłodowska postdoctorale fellow aan de Middle East and North Africa Research Group (MENARG) en medeoprichter van het Centre for Anthropological Research on Affect and Materiality (CARAM), allebei aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek focust zich op de impact die seksueel en gendergerelateerd geweld door politieke regimes op het leven heeft, op geschiedenis en de politiek van herinnering en op de punten waar beïnvloeding en politiek elkaar kruisen. Ze is gespecialiseerd in de antropologie van het moderne Turkije en zijn Koerdische regio's en is vooral geïnteresseerd in de manieren waarop etnische verschillen en genderverschillen gemaakt, uitgedrukt en geregeld worden.

Erica Lutes, Fulbright Belgium

Erica Lutes is de uitvoerend bestuurder van de Commission for Educational Exchange Between the United States, Belgium, and Luxembourg, die de programma's Fulbright België, Fulbright Luxembourg en Fulbright Schuman beheert. Ze is experte in Europees en Amerikaans hoger onderwijs. In 2002 behaalt ze een bachelor in internationale betrekkingen aan het Mount Holyoke College. Als onderdeel van haar opleiding daar studeert ze van 1999 tot 2000 aan Yale University. Ze heeft drie masterdiploma’s van de KU Leuven: political economy, conflict and sustainable peace studies en international business economics. Voor ze bij de Fulbright-commissie kwam, werkte ze bij Goldman Sachs mee aan de Europese verkoop en was ze stafmedewerkster van de Amerikaanse ambassadeur in België. Wanneer ze niet voor de Fulbright-commissie werkt, is ze docente aan het Odisee University College en geeft ze lessen yoga en indoor cycling in Leuven, haar nieuwe thuisstad.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Opnieuw denken over ondersteuning en waardering van onderzoek

Onderzoeksmiddelen verdelen: het staat of valt met peer review. Wanneer u financiële steun voor uw onderzoek nodig hebt, dient u een project in dat geëvalueerd wordt door uw mede-experts of ‘peers’. Op basis van uw ontwerp van toekomstig onderzoek moeten ze de waarde ervan inschatten. Wat hen daarbij moet helpen: wat u al presteerde in het verleden.

Garandeert peer review dat steevast onderzoek van excellent niveau geselecteerd wordt? Of bevestigt het alleen de verwachtingen van gevestigde onderzoekers: het maakt wie al succesvol was nog succesvoller? Hoe vernieuwend of conservatief, hoe open of defensief is deze manier van beoordelen? En is dat vele werk voor aanvragers en evaluatoren nog wel verantwoord?

Als alternatief voor peer review stellen onderzoekers soms basisfinanciering voor. Maar hoe werkt dat? Krijgt iedere wetenschapper zo’n basisondersteuning, of alleen professoren? Wat als de kwaliteit van het onderzoek tegenvalt? Krijgt iedereen evenveel, ongeacht het budget dat nodig is of het niveau van het onderzoek? Houdt het alle wetenschappers even scherp? Of moeten we zo’n structurele financiering voorbehouden aan gevestigde onderzoekers die al genoeg bewezen hebben hoe uitmuntend ze wetenschappelijk zijn?

Toch blijft de vraag: is er met peer review of meer structurele financiering wel genoeg ruimte voor gedurfd onderzoek? Hebben we voor baanbrekend onderzoek met hoge ambities, maar ook met een groot risico dat de vooropgestelde doelen niet bereikt worden, een ander programma nodig? Of moeten we de moed hebben om af te stappen van hoe we denken over succesvol en niet-succesvol onderzoek? Alleen al omdat we uit ‘mislukkingen’ wetenschappelijk evenveel kunnen leren?

Moderator: Dr. Bonnie Wolff-Boenisch, Head of Research Affairs Science Europe

Organisator: FWO

Locatie: Gorilla 1

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Prof. Véronique Van Speybroeck, Universiteit Gent - Onderzoekers voor een sterker FWO

Veronique Van Speybroeck is full professor at the Ghent University within the Faculty of Engineering and Architecture, since October 2012. She also holds a position as Research Professor at the Ghent University since October 2007. She graduated as engineer in physics at the Ghent University in 1997 and obtained her Ph.D in 2001 on a subject dealing with theoretical simulations of chemical reactions with static and dynamical approaches under the supervision of Prof. M. Waroquier. After her PhD she received a postdoctoral fellowship from the FWO and had the possibility to travel to various foreign institutes for short periods. Her current research interests focus on first principle molecular dynamics simulations of complex chemical transformation in nanoporous materials, for which she received an ERC Consolidator grant in 2015.

Prof. Stan Gielen, NWO

Stan Gielen studied experimental physics and gained his PhD in biophysics at Radboud University in Nijmegen. From 1980 to 1988 he worked at Utrecht University and during this time he spent periods in the United States at Northwestern University and the University of California, Los Angeles. In 1988 he was appointed Professor of Biophysics at the Faculty of Science at Radboud University and in 1995 this professorship was extended to include Radboudumc. Until 1 September 2016, Stan Gielen (1952) was Professor of Biophysics and Dean of the Faculty of Science at Radboud University in Nijmegen. As of 1 October 2016 he is President of NWO.

Dr. Bonnie Wolff-Boenisch, Head of Research Affairs Science Europe

Dr. Bonnie Wolff - Boenisch leads the Research Affairs Unit of Science Europe, a Brussels – based organisation, representing at present 52 Research Funding Organisations and Research Institutes from 28 countries. In her role she provides strategic leadership and guidance to six Scientific Committees: ’Life, Environmental and Geo Sciences’; ‘Medical Sciences’; ’Mathematics, Physics and Chemistry’; ’Engineering and Technological Sciences’; ’Social Sciences’; and ’Humanities’. Dr Wolff Boenisch gained substantial insight in science diplomacy as coordinator of a large multinational research infrastructure initiative in the context of polar and marine research linked to climate change topics. Previously, she was project manager of several international scientific and technologically - oriented consortia where she was responsible for the development and oversight of governance structures and multi – national collaborations. At the start of her academic career Dr Wolff - Boenisch conducted scientific research in the fields of cosmo -and geochemistry at the Max Planck Institute for Chemistry, Germany, and later as a Marie Curie research fellow in the field of paleo - climate research at the CNRS in France.

Prof. Véronique Halloin, secretaris-generaal F.R.S.-FNRS

Véronique Halloin studeert in 1986 af als burgerlijk scheikundig ingenieur en behaalt in 1992 een doctoraatstitel in de toegepaste wetenschappen. In 2000 wordt ze hoogleraar aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en komt ze aan het hoofd te staan van de onderzoeksgroep chemische technologie. Van 2000 tot 2006 is ze eerst vicevoorzitter en daarna voorzitter van de École Interfacultaire de Bioingénieurs, en van 2006 tot 2008 vicerector onderzoek en ontwikkeling. Sinds oktober 2008 is ze secretaris-generaal van het Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S.-FNRS). Ze is lid van verschillende raden en organisaties zoals Science Europe, Academia Belgica, Welbio, de Queen Elisabeth Medical Foundation, de Fulbright Commission Belgium en The Federal Council of Science Policy. Ze vertegenwoordigt België in het financiële comité en de algemene raad van het CERN en in het Global Science Forum van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Wetenschappelijke strips als middel voor wetenschapscommunicatie

Wetenschappelijke strips als middel voor wetenschapscommunicatie

Strips zijn vooral bij kinderen een populaire kunstvorm. Daarmee zijn ze een potentieel medium voor wetenschapsopvoeding en -communicatie. Wanneer Mićo Tatalović probeert om wetenschappelijke strips in een galerie tentoon te stellen, vindt hij veel tijdschriften en grafische boeken die wetenschap als thema hebben. U krijgt van hem een overzicht van de strips die over wetenschap communiceren – het genre 'wetenschappelijke strips' – en van de bestaande literatuur over het gebruik van strips in de communicatiewetenschap. Inclusief de beloftes en de uitdagingen die specifiek zijn voor dit medium.

Moderator: Mićo Tatalović

Locatie: Darwin

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Mićo Tatalović

Mićo Tatalović heeft net zijn Knight Science Journalism-fellowship afgerond aan het MIT in het Amerikaanse Cambridge. Voor hij aan zijn fellowship begint, is hij wetenschapsredacteur: eerst bij SciDev.Net, daarna bij New Scientist. Hij komt oorspronkelijk van Rijeka in Kroatië en promoot via initiatieven zoals de Balkan School of Science Journalism en Balkan Science Beat nog altijd actief de wetenschapsjournalistiek in die regio.

 

Hij studeert biologie aan de universiteiten van Oxford en Cambridge en wetenschapscommunicatie aan het Imperial College London. Daar onderzoekt hij de rol van stripboeken in de communicatiewetenschap en publiceert hij de paper ‘Science comics as tools for science education and communication: a brief, exploratory study’, die gebaseerd is op zijn masterscriptie ‘Communication of science and the representation of science and scientists in science comics’.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Lang zullen we leven in de stad

Leefbaarheid in de stad: waarvan ligt de burger wakker? 

De bevolking in onze steden stijgt. De World Urbanization Prospect Review schatte dat in 2014 54% van de wereldbevolking in de stedelijke omgeving leefde. Dat percentage stijgt tegen 2050 waarschijnlijk naar 66%. Volgens het Belgisch kadaster was 25% van Vlaanderen in 2010 bebouwd. In 1976 was dat nog maar 7,2%. Tegen 2050 is ongeveer 42% bebouwd. Die verstedelijking heeft grote gevolgen. Ook in Vlaanderen. De Vlaming ligt er wakker van. 

Hoe vervuild is de lucht in mijn stad? Hoe kunnen we de lucht zuiveren? Lost betere ruimtelijke planning het fileprobleem en de toenemende wateroverlast op? Hoe maken we het verkeer veiliger voor zwakke weggebruikers? Waarom voelen we ons slecht in ons vel en welke rol spelen de maatschappij en de steden daarin? Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Vragen waarop de burger een antwoord én een oplossing van de wetenschap wil.

Moderator: Kathleen Bracke, Universiteit van Vlaanderen

Locatie: Nightingale 1

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Ben Verhoeven, Universiteit Antwerpen

I am currently a science communicator and improviser at my own company ERLNMYR. Previously, I was a researcher in the field of computational linguistics at the CLiPS Research Center, which is part of the Department of Linguistics at the University of Antwerp. My work focused mostly on author profiling and developing deeper linguistic features to use for text classification. Apart from that, I have done research on the automatic semantic categorization of noun compounds. Due to a research stay in South Africa, I had also taken an interest in the Afrikaans language.

Nele Witters, Universiteit Hasselt

I am an FWO post-doc researcher within the Environmental Research Group at the Centre for  Environmental Sciences (CMK) at Hasselt University. Originally trained as an economist, I obtained my PhD in Sciences at the same institute in 2011 on phytoremediation as a sustainable marginal land management option. Lately I am committed to multidisciplinary approaches for research and teaching on Biodiversity & Ecosystem Services.  I elaborate an innovative framework effectively integrating ecological and socio-economic aspects into the valuation of biodiversity. The European INTENSE project is one example of such interdisciplinary research. It will contribute to a sustainable increase in food production, novel products for agriculture, and new perspectives for European marginalized landscapes by constructing innovative systems-based tools for the development and implementation of integrated food and non-food production serving for intensified land management of these land areas.

Veerle Van Linden, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)

Veerle Van linden is bio-ingenieur en post-doc onderzoeker aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Zij werd opgeleid in de milieutechnologie en behaalde haar doctoraat aan de KULeuven binnen de vakgroep biosysteemtechniek. Haar huidige onderzoek richt zich op de evaluatie en verbetering van de ecologische duurzaamheid van landbouwproductieprocessen, en dit in ketenperspectief. Ze gebruikt Levenscyclusanalyse (LCA) om de milieu-impact te evalueren en sleutelt aan de methode om deze beter af te stemmen op de (Vlaamse) landbouw. Ze ondersteunt ook het emissieonderzoek door het modelleren van luchtstromingen en massatransport in en rond landbouwbedrijfsgebouwen. Binnen ILVO is Veerle ook één van de experten van het Expertisecentrum landbouw en klimaat.

Jan Adriaenssens, Director City of things - imec

Jan Adriaenssens is director, City of Things at imec. He is fascinated by the role that technology plays in our society and by the impact it has on our lives. Jan studied mathematics in Antwerp and philosophy in London. He gained policy experience as a senior researcher at the Flemish Science and Innovation Council, moving subsequently to the office of the Flemish Minister for Innovation, initially as an adviser and then as deputy private secretary to the Minister. After this, Jan worked at the iMinds research center (which merged with imec in October 2016): first as Strategy & Innovation director and then as vice president Policy & Society. 

Kathleen Bracke, Universiteit van Vlaanderen

Sven De Visscher, Hogeschool Gent

Sven De Visscher is lector sociaal werk aan Hogeschool Gent. In 2008 behaalt hij aan Universiteit Gent zijn doctoraatstitel in de pedagogische wetenschappen met een onderzoek naar de sociaal-pedagogische betekenis van de woonomgeving voor kinderen. Zijn huidig onderzoek spitst zich onder meer toe op de kindvriendelijke stad, sociale stadsvernieuwing, buurtgericht werken en gemeenschapsvorming. Hij is lid van de wetenschappelijke comités van het Europees Netwerk Kindvriendelijke Steden en de Child in the City Foundation.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Slimme(re) gezondheid(szorg) binnen ieders bereik. Utopie of realiteit?

Slimmere gezondheidszorg is allesomvattend: technologieën zoals wearables en sensoren verbonden met het internet of things, genomica en precisiegeneeskunde. Maar ook elektronische patiëntendossiers, medische beeldvorming, beveiliging en privacy. Iedereen is betrokken partij: onderzoekers in de meest uiteenlopende disciplines, dokters en medisch personeel, zieke en gezonde mensen, bedrijven, beleidsmakers, … Alleen wanneer we op alle niveaus samenwerken, kunnen we cruciale vragen beantwoorden:

·         Hoe voorkomen we dat mensen chronisch ziek worden?  

·         Hoe monitoren we gezondheidsparameters van patiënten op een comfortabele, betrouwbare en continue manier?

·         Hoe zetten we geavanceerde nano-elektronicatechnologie in om snel en accuraat tot een medische diagnose te komen?

·         Hoe helpen we medisch personeel om beter geïnformeerd beslissingen te nemen op basis van grote hoeveelheden medische gegevens?

·         Hoe helpen we bedrijven om duurzame e-gezondheidsoplossingen te ontwikkelen?

Moderator: Dr. Valerie Storms, Mobile Health Unit

Locatie: Gorilla 3

Start
14:35
Einde
15:50

Gastsprekers

Prof. dr. Chris Van Hoof, imec en KU Leuven

Chris Van Hoof behaalt in 1992 zijn doctoraatstitel aan de KU Leuven. Daarna werkt hij in verschillende branches als manager en directeur: sensoren, imagers, 3D-integratie, micro-elektromechanische systemen (MEMS), energie-oogsters, body area networks, biomedische elektronica en draagbare gezondheid. Hij is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en Senior Director Connected Health Solutions bij imec in Eindhoven en Leuven.

 

Zijn teams werken er aan innovatieve oplossingen voor patiëntbewaking, preventieve gezondheidszorg en de interceptie van ziektes. Hij houdt ervan om dingen te maken die écht werken. Zo bracht hij geconnecteerde gezondheid van een embryonale onderzoeksfase naar een volwaardige productlijn voor internationale klanten. Aan klanten levert hij gekwalificeerde oplossingen die relevant zijn voor het bedrijfsleven. 5 start-ups – waarvan 4 in de gezondheidssector – zijn het resultaat van zijn werk. Hij heeft meer dan 700 artikelen in tijdschriften en congresverslagen en meer dan 100 speeches op de teller staan.

Prof. dr. Pieter Vandervoort, Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg

Prof Dr Pieter Vandervoort is a practicing cardiologist at Ziekenhuis Oost-Limburg in Belgium and co-founder of the University of Hasselt’s Mobile Health Unit. The unit currently supports several hundred cardiac patients with their home-based rehabilitation program. In the process they set up a “clinical call center” that consolidates and systematically monitors telemonitoring data from various devices and applications (e.g. pedometers, blood pressure, weight, heart rate, medication) and intervenes or alerts relevant clinicians when necessary.

Dr. Valerie Storms, Mobile Health Unit

Valerie Storms behaalde aan de KU Leuven een master in de bio-ingenieurswetenschappen en een doctoraatstitel in de bio-informatica. Ze is programmamanager van de Mobile Health Unit, een expertisecentrum in mobiele gezondheidszorg dat het levenslicht zag dankzij een samenwerking tussen Universiteit Hasselt, het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Ze is lid van de onderzoeksgroep HealthCare van de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de Universiteit Hasselt. Daar is ze verantwoordelijk voor onderzoeks- en innovatieprojecten die zich richten op de ontwikkeling en validatie van digitale technologieën en de beoordeling van gezondheidstechnologieën (HTA) van nieuwe mHealth-diensten. Ze is ook actief lid van verschillende mHealth-expertgroepen.

Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Binnenkijken in cellen

Download hieronder de presentaties

Binnenkijken in cellen - Ana Cvejic
Download
Binnenkijken in cellen - Matthew Holt
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Bloedvatmisvorming: van oude moleculen tot nieuwe geneesmiddelen

Download hieronder de presentaties

Bloedvatmisvorming: van oude moleculen tot nieuwe geneesmiddelen - Bart Loeys
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De opkomst van de circulaire economie: Een onderzoeksagenda

Download hieronder de presentaties

De opkomst van de circulaire economie: Een onderzoeksagenda - Jouni Korhonen
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Gezond ouder worden

Download hieronder de presentaties

Gezond ouder worden - Anja Declerq
Download
Gezond ouder worden - Bart Van Rumste
Download
Gezond ouder worden - Jannique van Uffelen
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Kwantumrevolutie

Download hieronder de presentaties

Kwantumrevolutie - Christian Maes
Download
Kwantumrevolutie - Ignacio Cirac
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid van de mens

Download hieronder de presentaties

Luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid van de mens - Lidia Casas Ruis
Download
Luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid van de mens - Steven Barret
Download
Luchtkwaliteit en de impact op de gezondheid van de mens - Tim Nawrot
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

“Hoe hybride zijn de Universiteiten nog?” Toepassing van beginselen van Goed Bestuur, ook als keerpunt in de verhouding Universiteit/Overheid?

Download hieronder de presentaties

“Hoe hybride zijn de Universiteiten nog?” Toepassing van beginselen van Goed Bestuur, ook als keerpunt in de verhouding Universiteit/Overheid? - David Dill
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Open Science/Open Data

Download hieronder de presentaties

Open Science/Open Data - Tim Smith
Download
Open Science/Open Data - Tom Coenye
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Blanton the (R)evolutionary

Download hieronder de presentaties

Blanton the (R)evolutionary - Matthias Heyman
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Artificial intelligence: Zijn er eigenlijk nog wel onderzoekers (mensen) nodig? Zijn onze toekomstige collega’s humanoide robots?

Download hieronder de presentaties

Artificial intelligence: Zijn er eigenlijk nog wel onderzoekers (mensen) nodig? Zijn onze toekomstige collega’s humanoide robots? - Luc de Raedt
Download
Artificial intelligence: Zijn er eigenlijk nog wel onderzoekers (mensen) nodig? Zijn onze toekomstige collega’s humanoide robots? - Rudy Lauwereins
Download
Artificial intelligence: Zijn er eigenlijk nog wel onderzoekers (mensen) nodig? Zijn onze toekomstige collega’s humanoide robots? - Tom Van Cutsem
Download
Artificial intelligence: Zijn er eigenlijk nog wel onderzoekers (mensen) nodig? Zijn onze toekomstige collega’s humanoide robots? - Tony Belpaeme
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Een veilige digitale maatschappij, met respect voor privacy. Utopie of realiteit?

Download hieronder de presentaties

Een veilige digitale maatschappij, met respect voor privacy. Utopie of realiteit? - Bart Preneel
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Is wiskunde besmettelijk? Iteraties tussen immuniteit, sociaal gedrag, transmissie en kosten- effectiviteit

Download hieronder de presentaties

Is wiskunde besmettelijk? Iteraties tussen immuniteit, sociaal gedrag, transmissie en kosten- effectiviteit - Niel Hens
Download
Is wiskunde besmettelijk? Iteraties tussen immuniteit, sociaal gedrag, transmissie en kosten- effectiviteit - Paul Thomas
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Responsible Research and Innovation

Download hieronder de presentaties

Responsible Research and Innovation - Anne Snick
Download
Responsible Research and Innovation - Ine Van Hoyweghen
Download
Responsible Research and Innovation - René van Schomberg
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Verbeteren transferable skills van (jonge) onderzoekers en doorstroming in academia en samenleving

Download hieronder de presentaties

Verbeteren transferable skills van (jonge) onderzoekers en doorstroming in academia en samenleving
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De poëzie van wetenschap

Download hieronder de presentaties

De poëzie van wetenschap - Sam Illingworth
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Interviewtraining

Download hieronder de presentaties

Interviewtraining - Lieven De Maertelaere
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen!

Download hieronder de presentaties

I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen! - Hans van de Water
Download
I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen! - Jan Seys
Download
I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen! - Jo Decuyper
Download
I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen! - Maike Weisspflug
Download
I WANT YOU … FOR CITIZEN SCIENCE / Ook jij kan bijdragen aan de wetenschap van morgen! - Roeland Samson
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

De impact van klimaatverandering op ecosysteemdiensten

Download hieronder de presentaties

De impact van klimaatverandering op ecosysteemdiensten - François Rineau
Download
De impact van klimaatverandering op ecosysteemdiensten - Katarina Hedlund
Download
De impact van klimaatverandering op ecosysteemdiensten - Michael MacDonald
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Grensonderzoek naar migratie en asiel

Download hieronder de presentaties

Grensonderzoek naar migratie en asiel - Ilse Derluyn
Download
Grensonderzoek naar migratie en asiel - Lino Paula
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Baanbrekend onderzoek leidt tot maatschappelijke meerwaarde

Download hieronder de presentaties

Baanbrekend onderzoek leidt tot maatschappelijke meerwaarde - Steven Hill
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Lang zullen we leven in de stad

Download hieronder de presentaties

Lang zullen we leven in de stad - Veerle Van Linden
Download
Terug naar presentaties
Terug naar presentaties

Slimme(re) gezondheid(szorg) binnen ieders bereik. Utopie of realiteit?

Download hieronder de presentaties

Slimme(re) gezondheid(szorg) binnen ieders bereik. Utopie of realiteit? - Chris Van Hoof
Download
Slimme(re) gezondheid(szorg) binnen ieders bereik. Utopie of realiteit? - Valerie Storms
Download
Terug naar presentaties